spot_img

Dr. Bauer Viktor: Szívvel-lélekkel a gyermekek gyógyításáért

2024. júl. 19.

„Aki egy életet megment, az egész világot menti meg” – vallja Dr. Bauer Viktor osztályvezető főorvos, gyermekgyógyász- és gyermekneurológus szakorvos, aki a gyermekgyógyítás érdekében nagy elhivatottsággal, lelkiismeretes odaadó hozzáállással végzett magas színvonalú példaértékű orvosi munkájáért és lokálpatriotizmusáért érdemelte ki a Balassagyarmatért Emlékérem kitüntető címet.

Dr. Bauer Viktor általános iskolai tanulmányait a Dózsa György Általános Iskolában végezte, a Fővárosi Fazekas Mihály Gyakorló Gimnázium speciális biológia szakú osztályában érettségizett, általános orvosi diplomáját 1999-ben a Semmelweis Egyetemen szerezte. Az egyetem elvégzése után szakorvosjelöltként a Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Osztályán kezdte meg orvosi karrierjét.

Szakképzési idejét a Semmelweis Egyetem Bókay utcai I. sz. Gyermekklinikáján töltötte, ott sajátította el a gyermekgyógyászat szakmai alapjait. 2005-ben csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvosként, 2009-ben gyermekneurológus szakorvosként szerzett oklevelet.

A balassagyarmati kórházhoz való lojalitását bizonyítja, hogy 2009-ben visszatért, 2011-től pedig osztályvezető főorvosként irányítja a Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Osztályt. Fontosnak tartja, hogy az osztály működése mellett a gyermekpulmonológia, gyermekkardiológia és gyermekneurológia szakellátások továbbra is megmaradjanak és a lehető legnagyobb színvonalon biztosítsák a város és térsége gyermekkorú lakosságának ellátását ezen szakterületeken is. Kiemelt figyelmet fordít az általa vezetett osztály műszerezettségének fejlesztésére, eszközök beszerzésére.

Miért a gyermekorvoslást választotta hivatásául?

Kezdettől fogva gyerekorvos szerettem volna lenni. Annak idején gyakori vendége voltam a Gyermekosztálynak, hét zárójelentést őrzök ebből az időszakból. Két éves korom után új házi gyermekorvost kaptunk Dr. Szalkai Julika néni személyében, aki az évek alatt szinte családtaggá vált, ha volt valami probléma, ha nem, rendszeresen járt hozzánk. Az ő munkája, személyisége inspirált elsősorban. A gyermekneurológia iránt ötödéves medikus koromban tudományos diákkörösként kezdtem érdeklődni Dr. Kálmánchey Rozália Professzor asszony szárnyai alatt. Különösen az epilepszia és a ritka betegségek érdekeltek.

25 éve foglalkozik gyógyítással. Melyek voltak pályája eddigi legszebb pillanatai?

Sikerként könyvelhetem el, hogy szakmai berkeken belül is elismerik az osztály munkáját. 2014-ben az a megtiszteltetés ért bennünket, hogy a Magyar Gyermekneurológiai Társaság éves kongresszusát rendezhettük meg városunkban, nagy sikerrel (a mai napig emlegetik a kollégák a börtönlátogatást). Büszke vagyok arra, hogy számos gyermekgyógyász kollégám nálunk töltötte szakképzési idejét. Legnagyobb sikerem pedig mindig az, ha betegeink gyógyultan távoznak tőlünk.

Sokat tesz azért, hogy az osztályon minél több rezidens kezdje meg szakorvosképzését a lehető legmagasabb színvonalon, az elérhető legjobb feltételek között. Ön szerint mitől lesz valaki jó gyermekgyógyász?

Legyen kíváncsi, empatikus, jó megfigyelő és a gyermeket testi-lelki egészként, holisztikus szemlélettel kezelje. Az sem árt, ha belül megmarad egy kicsit gyermeknek.
Milyen érzéssel tölti el, hogy e rangos városi elismerés birtokában van?
Először is nagyon váratlanul ért a megtiszteltetés és egyben meghatott, hogy megkaptam ezt a díjat, nagy elismerés számomra, hogy a szülővárosom értékeli a munkámat. Ezúton is szeretném megköszönni mindazoknak, akik támogatnak a munkám során. Először is a szüleimnek, feleségemnek és gyermekeimnek, akik a megfelelő hátteret biztosították és biztosítják nap, mint nap, valamint a Gyermekosztály kollektívájának, orvosoknak és nővéreknek az áldozatos munkáját, hiszen egyúttal az ő munkájuk elismerése is egyben ez a díj. Köszönöm a város vezetésének megtisztelő támogatását, hogy érdemesnek tartottak erre a kitüntetésre.

Egy szóval mit jelent az ön számára Balassagyarmat?

Otthon.

Mivel tud feltöltődni szabadidejében?

Szeretek utazni, új országokat, városokat felfedezni, kül- és belföldön egyaránt. Hála Isten feleségem és gyermekeim is kiváló partnerek ebben. Otthon szívesen hallgatok zenét, mostanában a progresszív rock mellett a deep house tud megnyugtatni. Szívesen nézek filmet, olvasok és bélyeget is gyűjtök.

Milyen tervei vannak?

Szeretném, hogyha az immár 75 éve működő Gyermekosztály tartósan megmaradna és fejlődne. Szeretném, ha minél több fiatal orvos jönne hozzánk, akik helyben tudnának gyökeret ereszteni, akikre építeni lehet az eljövendő években, évtizedekben.

Zábrádi Dorottya

HIRDETÉS

Legújabb cikkek

Programok