spot_img

Mikszáth születésnapján mutatták be az irodalmi szakácskönyvet

2025. febr. 9.

Zenével, tánccal, irodalommal, gasztronómiával fűszerezett palóc esten debütált Pásztor Éva nyugalmazott pedagógus és Nagy Zsófia gasztroszakértő közös kiadványa, a Vendégségben Mikszáth Kálmánnál című irodalmi szakácskönyv.

Mikszáth Kálmán születésének 178. évfordulója alkalmából egy különleges palóc estet hívott életre a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ csütörtök este, melyen bemutatták Pásztor Éva és Nagy Zsófia közös irodalmi-gasztronómiai témájú könyvét. A Vendégségben Mikszáth Kálmánnál című kötet szerzőit Szabó Andrea hívta egy jóízű beszélgetésre, aki a könyv keletkezéséről, az irodalom és gasztronómia találkozásáról és egyéb érdekességekről kérdezte a szerzőpárost, akik hasznos információkat osztottak meg a közönséggel.

-A halhatatlan Mikszáth Kálmán című információgazdag, 2021-ben megjelenő könyvemben már található egy kis gasztronómia: a palóc leves története, receptje, a Mikszáth-szelet receptje fotókkal illusztrálva. Itt a témának gazdagítása volt a cél, azonban évek óta foglalkoztatott a gondolat, s 2023 év végén jött az ötlet: olyan könyvet kellene írni, ahol azonos arányban kap szerepet az irodalom és a gasztronómia – vázolja a kezdeti időket Pásztor Éva, aki úgy fogott hozzá a Mikszáth-művek olvasásához, hogy ahol vendéglátásról, szakácsnéról, ételekről szó van, annak leírta a történetét. Kis irodalomtörténetet is belevegyített itt-ott azzal a céllal, hogy az olvasónak több információja legyen, mikor keletkezett a mű, hol találhatja meg, mi a lényege, ezzel az volt a vágya, hogy az olvasó kezébe vegye a könyvet és kedvet kapjon az egész mű elolvasására.

Mint fogalmazott, egy évet vett igénybe, míg a saját könyvtárában minden Mikszáth-művet elolvasott, s gyűjtötte az anyagot 2022 decemberétől 2023 októberéig. -Olvasás közben jöttem rá, hogy még ínycsiklandozóbbá kellene tenni a könyvet, s ezt a részét a művekben említett ételek receptjei fogják jelenteni, ám ekkor még nem tudtam, hogyan. Egy véletlen találkozás alkalmával az ötletemet elmeséltem Nagy Zsófiának, aki első pillanatra azt mondta, „ezt meg kell csinálni”. Így lettünk mi ketten a szerzőpáros, mert Zsófi gasztronómiai szakértő, ételkritikus, a Pozsonyban megjelenő Vasárnap magazin háziasszonya, a régi palóc konyha hagyományainak éltetője, továbbadója, elvállalta, elkészíti az ételeket, lefotózza, elküldi, s én összeállítottam az irodalmi szakácskönyvet. Még fél évet vett igénybe ez a munka, s 2024 júniusára készen lett a színes, szép, tartalmas könyv a Mikszáth Kálmán Társaság Könyves Téka sorozatának 20. tagjaként sok-sok pártoló ismerős, osztálytárs, barát, munkatárs segítségével, támogatásával.

Az ajánlót a társaság örökös tiszteletbeli elnöke, dr. Praznovszky Mihály írta. Az esztétikus kivitel Bucsy Balázs tipográfus munkája, s meg kell említeni, hogy Veszprémben készült az OOK Press Nyomda Kft.-ben – ismertette a szerző, aki kiemelte, hogy 39 műből válogattak 50 receptet, melyek Palócföldön ismert ételek, köztük Mikszáth Kálmán kedvencei is helyet kaptak a kiadványban, aki szerette a töltött káposztát, amit az ételek királyának tartott, neki készített először palóc levest Gundel Károly, szívesen kóstolta a túrós rétest, a palacinkát és még sorolhatnánk a kedvenc ételeit.

Az eseményen közreműködött Simon Katalin népdalénekes, a Rezgő Kamara Táncegyüttes, Mayer-Illés Ivett prózamondó és Molnár Dóra Palócország Szépe. A vendégeknek a könyvben szereplő fogások kóstolására és a könyv megvásárlására is lehetőségük nyílt.

Sümegi Tamás fotói

Legújabb cikkek

Programok