spot_img

Lezárultak az országos szakmai tanulmányi versenyek Nógrád vármegyei előválogatói

2024. ápr. 13.

A napokban lezárultak a Szakma Kiváló Tanulója és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny megyei előválogatói a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (NKIK) szervezésében. A kamara összesen 19 szakmában szervezte meg a területi versenyt, ahonnan a legjobban teljesítők továbbjuthatnak akár az országos döntőbe is. Emellett az is motiváció a részvételre, hogy a 60 százalék feletti eredményt elérő diákok mentesülnek a szakmai záróvizsgáik egy része alól.

A diákok jelentős részben az NKIK salgótarjáni, Mártírok úti székházában ültek a feladatsorok elé, míg a szoftver fejlesztő és tesztelő, a műszaki informatikus és az informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető technikusnak tanulók számára a gazdasági kamara felkérésére a balassagyarmati Szent-Györgyi Albert Technikum biztosított helyet az online feladatok megírásához.

A diákokat 19 szakmában várta területi előválogatóra az NKIK, többek között asztalosnak, ácsnak, villanyszerelőnek, gépi és CNC forgácsolónak, divatszabónak vagy logisztikai technikusnak készülő fiatalokat. A versenyeken a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum minden tagintézménye képviseltette magát, de jelen volt a bátonyterenyei Fáy András Technikum, Gimnázium, Szakképző Iskola, Szakgimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium egyik diákja is.

Az eredményeket február 9-én hirdeti ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, a résztvevő fiataloknak ekkor a kijavított feladatlapok megtekintésére is lehetősége lesz a helyi gazdasági kamara székházában. A középdöntőket követően az országos finálét április 24-26. között a budapesti Hungexpo területén, a Szakma Sztár Fesztivál keretében rendezik.

A szakmák világának bemutatása és a pályaválasztás elősegítése érdekében erre az országos eseményre az NKIK idén is mintegy félezer felső tagozatos általános iskolás diák és szakmatanuló középiskolás fiatal utazását szervezi és finanszírozza majd.

Legújabb cikkek

Programok