spot_img

Szeptemberben várható a Zöld Csiga projekt átadója

2024. máj. 12.

A végéhez közelednek a munkálatok a Zöld Csiga Palóc ligeti szakaszánál. Szerda délelőtt sajtónyilvános eseményen kerültek bemutatásra a több mint egymilliárdos kormányzati támogatásból megvalósuló projekt elemei és a Palóc liget előrehaladó felújítási fázisai.

A tervek szerint már szeptemberben átadják a Zöld Csiga projektet, amelynek köszönhetően 23 hektár belterületi zöldterület és park újul meg városunk több pontján, köztük a Palóc liget, a Kecske liget, a Gregori park, a Hősök tere és a Ligeti sétány. A projekt részeként két új tanösvény készül az Ipolyparton a buszpályaudvartól a Penny Marketig illetve a vasútállomástól a strandig. Játszóterek, sportpályák, futókörök, kutyafuttatók épülnek, valamint Nógrád megye legnagyobb skateboard pályája is elkészül. Megújul az Ipoly-holtág, ahol tanösvény és gyaloghíd létesül. Ezen túl parki berendezések telepítésére, útépítésekre, gyalogos átkelőhelyek létesítésére is sor kerül, valamint 14 parkoló létesítése az Ipolypart utcában és az Ipolypart utca útszegély korrekciója is megvalósul.

A részletekről és a hamarosan elkészülő Palóc liget felújítási munkálatairól projektlátogatással egybekötött sajtótájékoztatón számolt be Csach Gábor, városunk polgármestere és Balla Mihály, a térség országgyűlési képviselője.

A rendezvényen először Csach Gábor polgármester köszöntötte a megjelenteket.
– Az egész város egy látványos és kiemelkedően szép megújulásban vesz részt. Jelen bejárás célja, hogy megmutassuk a Zöld Csiga beruházás Palóc ligeti projektrész felújítási fázisait, amelynek kivitelezési munkálatai a végéhez közelednek – mondta a városvezető.

Kiemelte, hogy a beruházás 1,4 milliárd forint vissza nem térítendő kormányzati támogatásból jön létre, amelynek keretében hét helyszínen öt projektelem valósul meg és köztük 23 hektárnyi zöldterület újul meg tanösvényekkel összekötve.

– Azon túl, hogy életet lehelünk az Ipoly-holtágba és kialakul a város teljes kerékpárút-hálózata is 684 fa, 20 ezer cserje kerül elültetésre, ráadásul kétezer négyzetméterrel növekszik a Palóc liget zöldterülete, a saras, murvás részeket a városközpontot idéző díszburkolat fogja helyettesíteni – hangsúlyozta a polgármester.

– Balassagyarmaton az Ipoly part, az Ipoly-holtág megújítása, a kerékpárutak összekapcsolása és maga a Zöld Csiga beruházás arról szól, hogy az itt élő emberek a szabadidejüket minél komfortosabban, jobb minőségben tudják eltölteni – emelte ki Balla Mihály. Hozzátette, hogy a projekt lehetővé teszi a szabadidős tevékenységek bővítését is, nem mellesleg a Zöld Csigát körbejárva a város mindenegyes része elérhetővé válik az új útvonalakon keresztül, amelyek elsősorban tanösvény kirándulásokra, kerékpározásra, sport- és rekreációs tevékenységekre is alkalmasak lesznek. – A fenntarthatóságot célzó városi megújítás a növényzet telepítésével és a zöldövezet kiépítésével sokkal modernebbé és kedvezőbbé teszi majd az emberek mindennapjait – emelte ki a honatya.

A beszédek elhangzását követően a résztvevők körbejárták a Palóc ligetet, ahol a két szónok a jelenleg is zajló fejlesztési munkálatok részletibe nyújtott betekintést.

A park új padokat, épített ülőhelyeket kap, árnyékos játszóteret építenek a gyermekek számára a Palóc Színpad melletti területen, megújítják és balesetmentessé teszik a sétálóutcákat. A liget bejárata összhangba kerül a város főterével. Az itt található Petőfi szobor központi helyet kap közelebb hozva azt a látogatókhoz. Az Áninger ház mögötti murvás területet felszabadítják, az ott álló, korábban engedély nélkül épített, sokáig virágboltként működő épületet lebontják, ezzel is tovább növelve a zöld területek nagyságát. A megújulás során a közvilágítást is teljesen kicserélik, a csapadékvíz-hálózatot korszerűsítik, az utak pedig új burkolatot kapnak. A bejárat közelében fedett ivókút kerül kialakításra, illetve a Palóc Múzeum kerítése is megváltozik.

Nemcsak a Palóc liget újul meg idén, ugyanis a városban több helyen végeznek még parkosítást, faültetés és cserjebetelepítés mellett sétány kialakítási munkák is folynak, hogy Balassagyarmat még szebb, még zöldebb lehessen az itt élő és az idelátogatók számára is.

Várhatóan szeptember 8-án történik meg a hivatalos projekt átadó, amelynek már az átalakult, természeti szépségekben gazdag Palóc liget fog otthont adni.

(zábrádi)

Sümegi Tamás fotói

Legújabb cikkek

Programok