spot_img

Kórházi adok-kapok

2024. júl. 16.

Nem mindennapi nyilvános levélváltás zajlott a napokban a városi kórház ügyében. Az MSZP helyi elnöke az ellátással kapcsolatos aggályait és panaszait fogalmazta meg, amelyekre az intézmény főigazgatója intézkedéseket ígérve válaszolt.

Keviczky Richárd, az MSZP gyarmati elnöke az alábbi levelet intézte a közösségi médiában a Kórház vezetőjéhez.

„Tisztelt Főigazgató Asszony!

A közösségi médiában egyre többször olvasható, de személyes tapasztalat alapján is állítható, hogy valami nincs rendben a Balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház és Rendelőintézetben a járóbeteg szakellátáshoz való hozzájutás tekintetében.
Sokan panaszkodnak, hogy vannak olyan ellátások (pl. szemészet), ahová havonta egy napon lehet időpontot foglalni. A betegek sajnos más szakterületek esetében is (pl. labor) csak több hónappal későbbre kapnak időpontot.

Sokak számára érthetetlen a helyzet azért is, mert a Covid-járvány előtt ez nem volt ilyen mértékben általános gond. Figyelmet érdemlő az a gyakorlat is, hogy a szomszédos kisvárosokban, Rétságon, illetve Szécsényben a betegek előbb kapnak időpontot, és az ellátás színvonalával is elégedettebbek. Továbbá vannak olyan ellátások (bőrgyógyászat, carotis UH), amelyek a tízmilliárdokból felújított gyarmati kórházban nem vehetők igénybe.

Annak érdekében, hogy megbizonyosodjunk az emberek véleményéről, több mint 800 helyi lakossal beszéltünk telefonon.
Tájékoztatom, hogy a megkérdezettek több mint 90 százaléka tudott a problémáról és egyetért azzal, hogy legyen gördülékenyebb, gyorsabb a járóbetegek szakorvosi ellátáshoz való hozzájutása!

Tisztelettel kérem, hogy saját hatáskörében tegye meg a szükséges szakmai intézkedéseket a problémák rendezése érdekében.
Tájékoztatom, hogy az Önnek írt levelet – a széleskörű véleménykutatás miatt is – megosztom a nyilvánossággal, mint ahogyan a tisztelettel várt válaszát is.”

Dr. Tóth Judit főigazgató a napokban az alábbi választ küldte.

„Tisztelt Elnök Úr!

A szemészeti szakrendelésen az időpont foglalási rendszer nem változott a COVID járvány után, ugyanaz, mint ami a járvány előtt volt. Ugyanez igaz a labordiagnosztikára is.

Az Ön által említett szakrendelőkben laboratóriumi vizsgálat nem történik, csak mintavételezés, a laboratóriumi vizsgálatokat a szakrendelők számára a Balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház laboratóriuma végzi. A laboratóriumi vizsgálat nem csupán a vérvételről szól, ami a vizsgálati idő elenyésző részét képezi. A mintákat fel kell dolgozni és a kért paramétereket meg kell mérni. A mintafeldolgozási kapacitás (hangsúlyozom, nem a vérvételi kapacitás) határozza meg az egy szakrendelési idő alatt befogadható esetek számát. A sürgősséggel kért vizsgálatokat minden esetben, függetlenül a vizsgálatot kérő orvostól (háziorvos, szakrendelések — beleértve a rétsági és szécsényi szakrendelőt is — szakorvosai, sürgősségi betegellátás) azonnal, soron kívül elvégezzük.

Rétságon szemészeti szakrendelés nincs. Szécsényben szemészeti szakrendelés hetente 3 napon vehető igénybe, kórházunkban a hét minden munkanapján elérhető a szemészeti szakellátás.

A Szécsényi Járásnak csupán a fele tartozik a Balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórházhoz, a járás másik fele a Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórház területi ellátási kötelezettségének része. Ennek ellenére az onnan felénk érkező betegeket, labordiagnosztikai kéréseket intézményünk teljes egészében ellátja.

Szemészeti szakrendelésünkön megjelenő betegeink közel negyede Rétságról, illetve Szécsényből jött. Laboratóriumi vizsgálataink egyharmadát a Rétsági, illetve Szécsényi minták feldolgozása teszi ki.

Carotis UH vizsgálatot a COVID járvány óta a képalkotó diagnosztika UH szakrendelésének keretén belül végzünk, amely szakrendelésen a naponta elektív vizsgálatra fogadható betegek létszámát a járvány előttihez képest megdupláztuk.

Bőrgyógyászati szakrendelésünk jelenleg szünetel, szakorvos keresése a betegek ellátására folyamatban van.

Mind a rétsági, mind pedig a szécsényi szakrendelők szakorvosainak közel felét a Balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórházban dolgozó orvosok teszik ki.

A Balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház felújításra, fejlesztésre az elmúlt években nem tízmilliárdokat kapott, az elmúlt 15 évben 4,5 milliárd forint pályázati forrást tudtunk erre a célra felhasználni.

Jelenleg intézményünkben a Járóbeteg Irányítási Rendszer kidolgozása zajlik, hogy a jövőben betegeinket még gördülékenyebben, még jobban tudjuk szakrendeléseinken ellátni.

Intézményünk a COVID járvány során az első pillanattól kezdve kijelölt kórházként dolgozott a védekezés frontvonalában. A COVID-19 fertőzött betegeken kívül mindvégig elláttuk, a sürgős, illetve szoros határidőn belül (pl. daganatos betegek) ellátandó betegeket is.

Kérném, hogy felelős politikusként a továbbiakban tartózkodjon valótlan állítások nyilvánosságra hozatalától, a közvélemény intézményünkről alkotott képének negatív irányú manipulálásától.”

A történet egyelőre itt tart: folytatása következik?

Legújabb cikkek

Programok