spot_img

Az összetartozás jegyében indul a III. Nagy Ipoly-takarítás

2024. máj. 20.

A Duna-Ipoly Sportegyesület és a Pro Civitate Dei Egyesület szervezésében augusztus 10-13. között kerül sor immár harmadik alkalommal a Nagy Ipoly-takarításra. A teremtésvédelmi program elsődleges célja határfolyónk földi és vízi megtisztítása felvidéki, hazai önkormányzatok, egyesületek, civil szervezetek és önkéntesek bevonásával.

A korábbi években mintegy 170 kilométeres szakaszon tisztították meg az Ipolyt és partjait közel 50 felvidéki és hazai önkormányzat, civil szervezet és több száz önkéntes segítségével. Idén sem lesz másként, hiszen augusztus 10-13. között harmadik alkalommal tisztulhat meg határfolyónk 175 kilométeres szakasza az emberi hanyagság miatt felgyülemlett hulladéktól a Nagy Ipoly-takarítás projektnek köszönhetően. A háromnapos, két országot érintő esemény a Duna-Ipoly Sportegyesület és a Pro Civitate Dei Egyesület rendezésében jön létre, az akciót a határ magyar oldaláról Nógrád és Pest vármegye önkormányzatai, Szlovákiából Besztercebánya és Nyitra megye önkormányzatai támogatják.

A környezetvédelmi akció megkezdése kapcsán szerda délelőtt ünnepélyes sajtótájékoztatót tartottak a Városháza dísztermében, ahol először Csach Gábor, a házigazda város polgármestere köszöntötte a jelenlévőket.

– Az Ipoly a magyar történelem legtragikusabb eseménye kapcsán vált határfolyóvá, de ma már összeköt minket az európai uniós csatlakozásnak és az új hidak megépülésének köszönhetően – fogalmazott a városvezető, aki a program kapcsán kiemelte, hogy az Ipoly a vidék főütőere, ezért 33 felvidéki és 13 hazai település fog össze a megtisztításáért. A város első embere végül köszönetet mondott a főszervezőknek és a résztvevőknek, köztük az ötletgazda Hidvégi Vincének, a Duna-Ipoly Sportegyesület ügyvezető alelnökének és Frankó Viktóriának, a KDNP Balassagyarmati Alapszervezet elnökének, aki a magyar oldal koordinátori feladatait látja el.

Skuczi Nándor, a Nógrád Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke beszédében rávilágított, hogy az Ipoly nem elválasztja, hanem összeköti a benne élő közösségeket, az anyaországi és a felvidéki magyarságot, de a magyarokat és a szlovákokat is. A karitatív tevékenység kapcsán hangsúlyozta, hogy az Ipoly-menti településeken élőknek együtt kell gondolkodnia és működnie egymással. A vármegyei önkormányzat nevében arról biztosította a jelenlévőket, hogy a jövőben is támogatni fogják az olyan nemes ügy mellé álló rendezvényeket, ahol a társadalom tagjai egymásra találhatnak és egymásnak segítve cselekedhetnek egy szebb és tisztább jövőért. Végezetül az önkéntesség és a példamutatás fontosságára hívta fel a figyelmet.

Ezt követően Gaal Gergely, a KDNP Pest vármegyei elnöke elmondta, hogy a KDNP azért állt a rendezvény mellé, mert olyan elveket képvisel, amelyek a párt számára fontosak. Ilyen az önkéntesség, a környezetvédelem, a közösségépítés, az egészséges életmód, a példamutatás a határokon átívelő együttműködésről. Mint mondta a teremtésvédelmi programra csaknem 300 önkéntes regisztrált, a munkát a folyón kenuból közel 90 vízi járművel, valamint a parton gyalogosan önkéntesek segítségével valósítják meg. Ráadásul idén újdonság, hogy gyerekek és családok is csatlakoznak a szemétszedéshez. Az elnök továbbá köszönetet mondott a szervezőknek, az önkénteseknek, a településvezetőknek, Branislav Becik, Nyitra Megye Önkormányzatának elnökének, Pánczél Károly országgyűlési képviselőnek, a parlament nemzeti összetartozás bizottsága elnökének, aki vállalta a fővédnökséget, a támogatók között a Miniszterelnökségnek, Juhász Hajnalka és Balla Mihály országgyűlési képviselőknek, valamint Simicskó Istvánnak, a KDNP frakcióvezetőjének.

Dr. Bablena Ferenc, a KDNP Nógrád vármegyei elnöke, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke erősödni látja azt a szemléletet és törekvést, hogy a családok is egyre inkább kiveszik a részüket az olyan feladatokból, mint az Ipoly megtakarítása. Az elnök arra emlékeztett, hogy tavaly az aszályos időszak okozott nehézségeket az önkénteseknek, idén azonban a magas vízszint miatt válik veszélyessé a vízen történő hulladékgyűjtés, ugyanis sokkal több lesz az örvény és nagyobb lesz a sodrás, ami próbára fogja tenni a résztvevőket. Ezért, mint mondta, a szervezők csak azokat engedik a vízre, akik jártasak a vízi közlekedésben, a legtöbben a partról segítik majd a munkát. Végül ő is köszönetét fejezti ki a szervezőknek és a résztvevőknek.

Csach Gábor polgármester ismertette a tavalyi év adatait, miszerint a múlt évi Ipoly-takarítás során a teljes szakaszon 127 köbméter hulladék gyűlt össze. Idén a szemét elszállításáról a Balassagyarmati Városüzemeltetési Nonprofit Kft. és a szlovákiai Marius Pedersen Hulladékgazdálkodó Vállalat gondoskodik.

A III. Nagy Ipoly-Takarítás csütörtökön, pénteken és szombaton tart, vasárnap ünnepélyesen lezárják a programot. Balassagyarmaton augusztus 12-én, szombaton a délelőtti órákban veszik birtokukba az Ipolypartot a résztvevők Frankó Viktória, térségi koordinátor, helyi önkormányzati képviselő irányításával.

(zábrádi)

Sümegi fotó

 

 

 

 

Legújabb cikkek

Programok