spot_img

A Magyar Mézút Egyesület szabadtűzi főzőversenye

2024. okt. 8.

Rendezvény helyszíne és ideje:
Hugyag, Burjaspuszta
Burjaspuszta, 2023. augusztus 26.

Minden nemzetnek csodálatos hagyománya a főzés tudománya. Ebben különlegesek vagyunk mi, Magyarok. Úgy érezzük, hogy ezt a hagyományt őriznünk kell!

Alázattal és tisztelettel kell a főzés tudományát védeni, mert sok olyan dolgot hoztunk létre, amire büszkék lehetünk. Nemzetségünk befogadó hagyományaiból, határaink szélességéből adódóan, eltérő tájegységek jellemezték országunkat, évszázadokon keresztül. Ebből kifolyólag, gasztronómiai kultúránk igen széles. Ételeink sokszínűek, mert a megszerzett tudásunkat átadjuk gyermekeinknek, unokáinknak.
Célunk, hogy versengő csapatok bemutathassák, hogy mit tanultak nagyszülőktől, szülőktől, ezért hívtuk létre:

MÉZES VARECA FŐZŐVERSENY MÉZ FELHASZNÁLÁSÁVAL

A VERSENY JELLEGE:
Szabadtűzi eszközök (bogrács, grillsütő, tárcsa, fazék) – elektromos sütő nem
megengedett -igénybevételével, tájegységekre jellemző ételek készítése méz
felhasználásával, a népi hagyományok felelevenítése, vagy azok megújítása.
A VERSENYEN MEGJELENHETNEK:
Bográcsban, grillsütőn, tárcsán, fazékban készített ételek

A CSAPAT ÖSSZETÉTELE:
Főzőcsapat 1 fő vezetőből és 3-4 fő „kuktából” áll, s a csapatban legalább 1 személynek
méhésznek kell lenni s igazolni kell. Az igazolást lehet tenyészetkóddal vagy OMME
méhész igazolvánnyal alátámasztani.
NEVEZÉS:
E-mailben, legkésőbb 2023. augusztus 20-ig.
E-mailben: magyarmezut@gmail.com
Telefonon: +36-30-900-28-74, vagy
Levélben: 3033 Rózsaszentmárton Kilencesi út 4
Személyesen, a szervezésben résztvevőknél.

MEGNYITÓ:

  1. augusztus 26-án 09.00 órakor.
    ÉTELEK BEMUTATÁSA:
    12.00-12:30 óra között.
    NEVEZÉSI DÍJ: 5000 Ft csapatonként. A nevezési díj befizetésére a
    helyszínen is van lehetőség.
    ÉTELEK KÓSTOLTATÁSA CSAK TÁMOGATÓJEGY ELLENÉBEN LEHETSÉGES!

A VERSENY RÉSZLETES KIÍRÁSA

Főzőhelyét a lakó környezetére jellemző tárgyakkal díszítse, mivel ez külön díjazásra kerül.
A versenyben induló főző csapatoknak egy 3×3 m nagyságú sátorhelyet és ugyanakkora
előteret biztosítunk. A főzőhelyhez 1 asztalt és 2 padot a rendezők szolgáltatnak. Főzőhelyhez minimális számban sátor igényelhető.
A versenyhez szükséges eszközökről a csapatok gondoskodnak (bogrács, rostsütő, tárcsa,
állványok, vágódeszkák, kések, eszközök, illetve a higiénia betartásához szükséges
mosogatószerek és mosogatóeszközök stb.). Vizet, fát a szervezők biztosítanak.
A megadott nevezési határidő után nevezést, csak akkor fogadunk el, ha még azt a hely
adottságai lehetővé teszik.
A részvétel feltétele a nevezés leadása!
A nevezések sorrendjébe a csapatok sorszámot kapnak, mely egyben a főzőhely számát is
jelenti. Az egy helyről érkező csapatok természetesen egymás mellet foglalhatnak helyet.
Minden csapatnak lehetősége van bemutatni a környezetét, ahonnan érkezett. Ezt tehetik a
főzőhely díszítésével és szóban is, illetve főzőhelyen kiállított ismertető anyagok segítségével is történhet. Az főzőhelyeket a zsűri értékeli.

VERSENY RÉSZLETEZÉSE
A megjelölt napon a versenyző csapatok egy-egy képviselője reggel – a programtervben
meghatározott időben – találkozik a szervezőkkel. A főzéshez, grillezéshez,
tárcsázáshoz szükséges húsokat és anyagokat a versenyző biztosítja, igazolva
az eredetet, származási helyet. A versenynap reggelén történik a megküldött
jelentkezési lapok alapján a csapatok regisztrálása, amikor közölni kell a készítendő étel
elnevezését.
Főzési adagszám: 10 adag, melyből 1 adagot a zsűrinek kell bemutatni. Az ételből a csapaton kívüli személyeknek csak kóstolójegy ellenében lehet adni. A kóstolójegyet az információnál lehet megvásárolni 500 Ft-os egység áron, melyet a csapatok ugyan ott visszaválthatnak.
Minden kóstoló jegy után 1 doboz sör illeti a csapatot.
A versenyen a tűzlemez/tűztálca használata kötelező, a gáz megengedett, azonban
elektromos sütő nem megengedett. Elektromos kézi eszközök az előkészítés során sem
vehetők igénybe!
A tűzgyújtás idejét egy harsonaszó – vagy más hangot adó eszköz – jelzi majd a programtervben meghatározott időpontban. A start jel elhangzása előtt az alapanyag átvizsgálására, tisztítására és a kiegészítő anyagok kihelyezésére, előkészítésére van lehetőségük a versenyző csapatoknak. Amennyiben a startjel elhangzása előtt valamelyik csapat tüzet gyújt a versenybogrács alá, annak a zsűri 5 büntető pontot bejegyez.
Égésgyorsító anyag használata nem engedélyezett!
Zsűrizésre az elkészült ételeket, az eligazításon elhangzott időpontban lehet a zsűri asztalán elhelyezni. Az étel leadáskor minden csapat a zsűri felé a kínálást megerősítheti egy rövid produkcióval. A meghatározott időben a zsűri elé tálalt, az asztalon elhelyezett elkészült ételek vesznek részt a versenyben.

ZSŰRIZÉS
A „Mézes vareca királya” címért az előírások szerinti elfogadott zsűrizési
szempontok alapján kerül sor az értékelésre. A zsűritagok egyenként pontozzák-értékelik a
csapatokat, majd az általuk adott pontszámok összesítésével határozzák meg az adott csapat helyezését, a végeredményt. A zsűri a főzés megkezdésétől a tálalásig végig pontoz!
(Szempontok: megjelenés, tisztaság, észszerűség, csapatmunka, tálalás, hőfok, íz stb.). Az
elkészült ételből egy adagot, kitálalva a zsűrinek kell biztosítani a bírálathoz. Az elkészült
ételeket kérjük a zsűrizés végéig meghagyni és melegen tartani, mert így az esetleges viták elkerülhetők.
DÍJAZÁS:
főtt, sült, ételek: I-III. Serleg, oklevél, érem, különdíj
Fődíj:
Vándorkupa a „mézes ételek legjobb főző csapata” számára. Pontegyenlőség esetén a sátor
dekorációjára kapott pontok döntenek.

Különdíj:

Különdíjban részesül a legszebb főzőhelyet bemutató csapat. A zsűri által, a helyezetteken
kívül arra érdemesnek ítélt, a népi hagyományokat leginkább ápoló csapat külön díjazásban
részesül.
Igény esetén szálláslehetőségről is gondoskodunk, mely díját az igények felmérése után
közöljük a csapatokkal.

Legújabb cikkek

Programok