spot_img

Öröm a zene: tehetségektől volt hangos a Palóc liget

2024. jún. 16.

A hagyományokat követve idén is megrendezésre került az Öröm a Zene II. Palóc Futam országos amatőr zenei tehetségkutató Nógrád vármegyei versenye a Palóc liget Teraszán. A vasárnapi eseményen kilenc zenekar mutatkozott be és nyűgözte le a zsűrit tehetségével.

Az Öröm a Zene országos tehetségkutató és gondozó program részeként hívták életre II. Palóc Futam elnevezésű amatőr zenei tehetségkutató Nógrád vármegyei selejtezőjét a hangszeres zenét játszó együtteseknek. A megmérettetés a Palóc liget Teraszán vette kezdetét, ahol Lombos Márton, a program házigazdája köszöntötte a résztvevőket.

  • Idén is a Palóc futam nevet adtuk a rendezvénynek ezzel is népszerűsítve Balassagyarmatot. Legyünk büszkék arra, hogy Palócföld fővárosában születtünk! – hangsúlyozta Lombos Márton, aki azt is elárulta köszöntőjében, hogy a rendezvény nem jöhetett volna létre a támogatóik – Nemzeti Kulturális Alap, Hangfoglaló Program, Öröm a zene, Balassagyarmat Város Önkormányzata, Audmax Kft. – Hajdu Zoltán, Ember Péter Studio, Fülesbagoly Alapítvány, Medvácz Eszter, Op-Art Optika – Németh Zsuzsanna, Terasz – Szombati Ádám, Specko Time – Specziár Viktor – nélkül. Végül ismertette, hogy a megmérettetésre többek között Budapestről, Veresegyházáról, Bátonyterenyéről is érkeztek együttesek.

A laza megnyitót követően kisorsolták a résztvevő zenészek fellépési sorrendjét. Ezúttal kilenc zenekar kapott lehetőséget a bemutatkozásra – Backdoor People, Skylar, Selah Vie, Liberated Force, The Grommets, Németh Zoltán, MenCrew Együttes, Koplányi Attila ’SugeraBugera’, Meliora – akik három saját dalt mutathattak be a közönségnek az egész napos verseny során.

A szakmai zsűri székében olyan neves zenészek foglaltak helyet, mint Andrásik Remo, a HANOSZ főtitkára, zenész, a zsűri elnöke; Lombos Márton szövegíró, énekes, dalszerző; Csach Gábor, Balassagyarmat polgármestere, művészettörténész, a Kinopuskin együttes frontembere; Ember Péter zenész, dalszerző, hangszerelő, hangmérnök, a Latte Maffiato frontembere; Nagy Szabolcs kommunikációs szakember, a Fülesbagoly Alapítvány kuratóriumi elnöke, illetve Major Eszter Artisjus-díjas dalszövegíró. Az elhangzott produkciók során a zsűri a hangszeres tudást, a dal szövegét, mondanivalóját, az egyediséget, valamint a szubjektív összképet is értékelte.

A versenyzők fellépéseit követően palócgulyás partit tartottak, ezt követően sor került az eredményhirdetésre és a díjkiosztásra. A verseny győztese végül a Backdoor People zenekar lett, akik indulási jogot szereztek az Öröm a Zene idei döntőjében, ahol négymillió forintos egyedi pályázati támogatást lehet nyerni az NKA Hangfoglaló Program jóvoltából. Az októberi nagydöntőt Gyálon fogják megrendezni, ahol a négytagú zenekar képviselheti majd vármegyénket. A nyertesnek lehetősége nyílik továbbá egy egynapos ingyenes dalfelvételre Ember Péter stúdiójában, illetve városunk önkormányzata jóvoltából a helyi és környékbeli közönség is megismerheti az előadóművészeket a jövő júliusban megrendezésre kerülő belvárosi sörünnepen.

A zenei rendezvényen számos különdíj is gazdára talált. A legkiemelkedőbb zenei tehetségnek járó Újfalusi Gábor-díjat a tavalyi győztes Skylar nyerte meg.

(zábrádi)

Sümegi Tamás fotói

Legújabb cikkek

Programok