spot_img

Több mint húsz civil szervezet engedett betekintést működésébe

2024. júl. 19.

Családi és Civil Expót szervezett a balassagyarmati székhelyű Lamenda Alapítvány „Civilekkel – Vármegye határokon túl” címmel. A rendezvény célja volt: elősegíteni a civil szervezetek bemutatkozását, együttműködéseket generálni városon, megyén belül, valamint a megyehatárokon túl – Heves megyében.

A résztvevőket a Vármegyeháza dísztermében Vartik Melinda, a Lamenda Alapítvány kuratóriumi elnöke és egyben a rendezvény házigazdája köszöntette.
– Meggyőződésem, hogy az együttműködések építése, a hálózatokba való bekapcsolódás a kis szervezetekre is hasznára válhat – ezáltal új közös tapasztalatokra, tudásra tehetnek szert, erősíthetik, támogathatják egymást. Emellett fontos kiemelni, hogy a pénzügyi források, támogatások elérése is sokkal könnyebb együttműködve. Így buzdítok mindenkit, hogy a jövőben csatlakozzon ehhez a civil kezdeményezéshez, hogy az egri és salgótarjáni és az országban több helyen jól működő civil kerekasztalok mintájára Balassagyarmaton is megalakuljon a Civil Kerekasztal. Itt vannak helyben a jó példák, a szakmai tudás és támogatás, az elérhető pénzügyi források az együttműködés kiépítésére – hangsúlyozta a főszervező.

A rendezvényt a város önkormányzata részéről Bárányné dr. Balázs Mária, a Családügyi Bizottság elnöke nyitotta meg, aki a Társadalmi Kapcsolatokért felelős tanácsnoka a városnak. Köszöntő beszédében kifejtette, milyen a kapcsolat a civil szervezetekkel, milyen módon tudja az önkormányzat támogatni a civil szervezeteket. Kiemelte, hogy a „Közösségvezérelt helyi fejlesztések Balassagyarmaton” elnevezésű projektnek köszönhetően pályázatokon keresztül az elmúlt években számos közösségi program, beruházás valósult meg, melyet többnyire a civil szervezetek valósítottak meg.

Ezután a jelenlévőket Balla Mihály országgyűlési képviselő köszöntötte, aki rámutatott a non-profit szervezetek erősségére, az önkéntességre. Kívánta a jelenlévőknek, hogy minél több együttműködés szülessen, mely hozzájárulhat a térség fejlődéséhez.

A beszédeket követően Simon Katalin és Vigyinszki Attila zenés műsora nyitotta meg a szakmai konferenciát. A vitaindító beszélgetésekre olyan szakemberek érkeztek, akik a civil szférában tevékenykednek és példaként álltak a rendezvény előtt. Törkenczy Tibor, az Autonómia Alapítvány munkatársa kiemelte, hogy miért is fontos a közösség és lakosság aktivizálása, s ebben mi a fontos szerepe a civil szervezeteknek. Hangsúlyozta, ha a közösség része vagy, akkor kötelességed azért tenni is.

Galyasné Dósa Katalin, a KisBocs Baba Mama Közhasznú Egyesület elnöke bemutatta, hogy náluk a civil expo szervezése már sok éves hagyomány.

A rendezvény szorosan kapcsolódik a Balassagyarmati Civil Kerekasztal megalakulásához, melyben példaként állhat az Egri Civil Kerekasztal, melynek működését röviden Polacsek Anna Anikó mutatta be, aki szervezetével szintén tagja az Egri Kerekasztalnak. S végül a civil szolgáltatások lehetőségéről, nógrádi civilek helyzetéről, pályázati lehetőségekről Vadasi Zsuzsa, a Nógrád Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ munkatársa tájékoztatta a konferencia résztvevőit.

A civil expón több mint húsz szervezet mutatta meg tevékenységét, akik különböző területeken működnek. Emellett lehetőség volt megtekinteni az 1. Kerékpármúzeumot is.
Napközben különböző családi- és gyermekprogramok várták a látogatókat – játszhóház, kézműveskedés, csillámtetkó, legózás, élményfestés, egy kis táncház a Vadóka Néptánc és Szabadidős Közhasznú Egyesülettel. A civil expót Vigyinszki Máté könnyűzenei koncertje zárta.

– Köszönjük a támogatást a Kárpátok Alapítvány-Magyarországnak, Balassagyarmat Város Önkormányzatának, a programon résztvevő és kiállító szervezeteknek, a vállalkozóknak, magánszemélyeknek, akik támogatták a rendezvényt, valamint a munkatársaknak, akik részt vettek a szervezésben és a lebonyolításban – zárta gondolatait a főszervező Vartik Melinda.
A közeljövőben a résztvevő szervezetekkel folytatják a kommunikációt és a munkát, hogy minél előbb létrejöjjön a Balassagyarmati Civil Kerekasztal.

(zábrádi)

Sümegi Tamás fotói

HIRDETÉS

Legújabb cikkek

Programok