spot_img

Már kapható a város krónikás évkönyve

2024. jún. 16.

Megjelent a Madách Imre Városi Könyvtár és a Honismereti Kör közös kiadványa, a Balassagyarmati Honismereti Híradó. A 2022. évet összefoglaló kötet pontos beszámolót ad a helyi eseményekről.

A több évtizedes hagyományokra visszatekintő összefoglaló évkönyv minden esztendőben tartalmas, a város jelenét és múltját feltáró írásokkal kerül a nyilvánosság elé. Hagyományos helyszínen, a Helytörténeti Gyűjtemény falai között nagy létszámú közönség előtt mutatták be a város elmúlt évének fontosabb eseményeit feldolgozó kötetét.

A rendezvényen Ács Zsuzsanna, helytörténeti munkatárs köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, hogy idén harminc szerző találta méltónak a Honismereti Híradót arra, hogy kutatásait, gondolatait publikálja a helyi közösség felé. A kötet szerkesztője kiemelte, az idei évkönyv megjelentetését széles körű összefogással tudták megvalósítani, magánszemélyek, helyi polgárok, lokálpatrióták, alapítványok és a város önkormányzata is támogatták a munkát.

A több mint 200 oldalas vastag kötet követi az elmúlt évek megszokott fejezetbeosztását. A könyv Skuczi Nándor Madách-ünnepségen elhangzott köszöntőjével, a Madách- és a Horváth Endre-díjasok laudációjával kezdődik, amit a jól ismert fejezetek követnek. A Visszapillantóban többek között olvashatunk a Pannonia Motorkerékpár Múzeum történetéről, gondolatait Szakács László osztja meg, míg az olvasók mélyebb betekintést nyerhetnek Medvácz Lajos, egykori polgármester életébe is. Csach Gábor polgármester a tizenhatodik év önkormányzati fejlesztéseiről, eredményeiről nyújt beszámolót. A könyv a helyi eseményeken, könyvmegjelenéseken, kiállításmegnyitókon túl felsorolja a város kitüntetettjeit: röviden megemlítik, hogy pontosan milyen díjat kaptak, ezzel elismerve Balassagyarmatért tett munkásságukat. A kötet végén megemlékeznek a város jeles halottjairól.

A rendezvényen Klenóczky Sándor, szerkezet-építőmérnök, műemlékvédelmi szakmérnök „Gondolat-karcolatok – avagy egy volt műemlékfelügyelő sajátos, balassagyarmati töredékei” című vetítettképes előadását élvezhették a vendégek. A szónok munkája révén ezer szállal kötődik városunkhoz. Beszámolója során arról is szólt, hogy az elmúlt évek, évtizedek alatt milyen munkákkal kapcsolatban járt városunkban.
Végül a Balassagyarmati Honismereti Híradó 2022. évi szám tiszteletpéldányait a helyszínen vehették át a szerzők és a támogatók.

A friss, ropogós kiadványok a Helytörténeti Gyűjteményben és a Madách Imre Városi Könyvtárban szerezhetőek be nyitvatartási időben.

– zábrádi –

Sümegi Tamás fotó

Legújabb cikkek

Programok