spot_img

Igazgatójukra emlékeztek a Szondisok

2024. jún. 16.

Kerékpártúrával hajtottak fejet egykori, legendás iskolaigazgatójuk, Kopcsányi Ottó előtt az NVSzC Szondi György Technikum és Szakképző Iskola diákjai, tanárai és dolgozói.

Több, mint ötven főből álló túracsapat szállt nyeregbe immáron ötödik alkalommal, hogy tiszteletét tegye Kopcsányi Ottó, egykori Szondis intézményvezető előtt. Az emlékezők – diákok, tanárok, dolgozók, az igazgató rokonai, barátai – azokat az útvonalakat érintették, ahol Balassagyarmat sportéletében jegyzett többdiplomás pedagógus, Kopcsányi Ottó a kerékpáros illetve futó edzéseit tartotta.

A kegyeleti túra megkezdése előtt a Régimalom utcai iskola bejáratánál Tanka Ágnes, az intézmény vezetője mondott emlékező beszédet.
– Kopcsányi Ottó pályáját 1991-ben kezdte pedagógusként. Dolgozott a Szent Imre Gimnáziumban, a Mikszáth Kálmán Technikumban, majd gépészmérnökként, számítástechnika és matematika tanárként került a Szondi Technikumba. 2008-tól haláláig, 2019. április 5-ig irányította igazgatóként a Szondi életét, az iskola ezen időszakban több fejlesztéssel, korszerűsítéssel alapozta meg a szakképzés modernizációját, az itt tanuló diákok pedig szép eredményeket értek el a szakmai, illetve egyéb más versenyeken – hangsúlyozta az igazgató.

Hozzátette, hogy az iskola közössége öt évvel ezelőtt döntött úgy, hogy minden év szeptemberében életre hívja a kegyeleti túrát azon az útvonalon, amelyen egykor szeretett igazgatójuk is végigment, hiszen mint fogalmazott a sport iránti szeretete mindennapi életét meghatározta, sokat kerékpározott, lábteniszezett és ezeken felül is számos sport kedvelője volt. Emlékét az iskola előkertjében elültetett hársfa őrzi.

– Szentül hitte, hogy a szeretet és a biztonság alapvető érték egy iskola értékében, amelyet igyekezett megteremteni diákjai számára. Ezt a hitvallást visszük mi is tovább! – fogalmazott Tanka Ágnes.

Ezt követően Kopcsányi Ottó gyermekkori barátja, Nemszilaj Sándor idézte fel az egykori iskolaigazgató alakját.

Az emlékező beszédek elhangzását követően az iskola előtt felállított kopjafánál a résztvevők elhelyezték az emlékezés mécseseit, koszorúit.

A Szondisok évente megrendezett kegyeleti túrájához a Vitalitás Sportegyesület és a Mikszáth Kálmán Kollégium biztosított kölcsön-kerékpárokat.
A kerékpáros emléktúra a NVSzC Szondi György Technikum és Szakképző Iskola épületétől indult és a Nyírjes érintésével tartott Csesztvére, a Kövecsesi Teréz-kilátóig, ahol az emlékezők egy szív alakot megformázva hajtottak fejet legendás iskolaigazgatójuk előtt.

(zábrádi)

Sümegi Tamás fotói

Legújabb cikkek

Programok