spot_img

Uniós támogatásból újultak meg a város barnamezős övezetei

2024. jún. 16.

Befejeződött a Barnamezős területek rehabilitációja Balassagyarmaton című projekt megvalósítása, amelynek során egykori ipari-kereskedelmi célokra használt elhagyatott üzem- és gyárterületek lettek újrahasznosítva. Az eredményekről sajtónyilvános eseményen számolt be Csach Gábor polgármester és Balla Mihály országgyűlési képviselő.


Balassagyarmat Város Önkormányzata a Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Barnamezős területek rehabilitációja tárgyú felhíváson 649.8 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Széchenyi 2020 Program keretén belül. A projekt teljes körűen befejeződött, ennek apropóján az eredményeket projektzáró eseményen mutatták be péntek délelőtt a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ Csikász István termében.

Csach Gábor, a város polgármestere a rendezvényen ismertette, hogy európai uniós támogatás segítségével a projekt keretében a város két barnamezős területének rehabilitációja történt meg.

– A Vizy Zsigmond utcában a volt ÁFOR telephelyén egy több mint fél hektár nagyságú KRESZ-park létesült, ahol az óvodás és iskolás korosztály játékos körülmények között tud megismerkedni a közlekedés alapvető szabályaival. A KRESZ-park nyomvonala a város úthálózatának stilizált „modelljét” formázza, a jellegzetes városi épületek pedig játszótéri eszközként használhatóak – mondta a város első embere, aki hozzátette, hogy emellett az Aradi utca felújtására és a Vizy Zsigmond utcáig történő kiépítésére is sor került.

Továbbá kiemelte, hogy a projekt részeként a Szügyi úton a Városüzemeltetési Kft. új telephelye melletti ingatlanon a GAMESZ számára új iroda, gépszín és műhely létesült, valamint menhelyként is üzemelő gyepmesteri telep került kialakításra az egykori Pipker telepen, amely Nógrád vármegye második ilyen jellegű létesítménye. Rávilágított, hogy a program keretében összesen több mint 1200 négyzetméter nagyságú új létesítmény épült, köztük 62 darab kutya elhelyezését lehetővé tevő négy kennelsor.

– Magyarországon önkormányzat európai uniós pályázat segítségével eddig még sehol nem hozott létre gyepmesteri telepet, állatmenhelyet, Balassagyarmat ebben is az első! – hangsúlyozta a városvezető, aki gondolatait azzal zárta, hogy a közeljövőben felavatásra kerülő telep funkcióját tekintve az árván maradt négylábúak megsegítése céljából kutyamenhelyként fog működni a San Lazaro Állatvédő Alapítvány irányításával a Harap utca három alatt. Mint fogalmazott a menhelyre kerülő állatokat elaltatni nem lehet, cél az örökbefogadás!

Balla Mihály, a térség országgyűlési képviselője beszédében kiemelte, hogy a projekt megvalósításával teljesült a program átfogó célja, azaz Balassagyarmat településképének javításával, az alulhasznosított barnamezős területek új funkcióval való megtöltésével a város népességmegtartó képességének javítása, a szabadidős tevékenység lehetőségeinek bővítése, a használaton kívüli barnamezős területek okozta tájökológiai konfliktusok mérséklése zöldterület fejlesztéssel.

(zábrádi)

Sümegi Tamás fotói

Legújabb cikkek

Programok