spot_img

Figyeljen, online csalók!

2024. máj. 24.

Ne dőljön be a csalóknak! Fogadják meg a tanácsokat!

Nógrád vármegyében az utóbbi időben előfordult, hogy csalók telefonon keresztül a sértett bizalmába férkőzve megszerezték a bankkártya vagy személyes adatait, és a számlájáról pénzt emeltek le.

Az elkövetői módszerek az alábbiak: A hívó fél banki alkalmazottnak adja ki magát, majd arról tájékoztatja a hívott felet, hogy csalás történt a bankkártyával, ezért fontos egyeztetni a személyes és kártya adatokat. Az érintettek sokszor elhiszik a telefonálónak, hogy a bankjuk ügyintézője, hiszen a pénzüket féltve nem gondolják végig, hogy az adatok a bankok részére elérhetőek, miért kellene azokat nekik megadni, vagy azokat egyeztetni. Még az is előfordul, hogy megadják a bankkártya hátoldalán található, úgynevezett CVC kódot is, amelyet hangsúlyozunk, hogy soha, semmilyen szolgáltató nem kér.

A másik módszer, amikor megtévesztő e-mailekben arra kérik az ügyfelet, hogy telepítsen egy programot (kémprogram), amelyen keresztül a csalók minden személyes és bankkártya adatot meg tudnak szerezni.

Kérjük, annak érdekében, hogy elkerülje az áldozattá válást, fogadja meg a tanácsainkat:

Ne adja meg bankkártya vagy online banki adatait és ne küldjön másolatot okmányairól! A banknak elég a név, születési hely és idő, esetleg lakcím. A beazonosításhoz nem kell sem a bankszámlaszám, sem pedig a bankkártyaszám megadása. A bankok/banki ügyintézők sosem kérik el ezeket az információkat, mivel ennek a birtokában vannak már!
Soha ne adja ki ismeretleneknek, se telefonon, se emailen, se üzenetben a háromjegyű biztonsági CVC kódot, PIN kódját, illetve netbankja belépési adatait!

Amennyiben rosszat sejt, kérdezzen rá az „ügyintézőnél” egy korábbi tranzakcióra, hiszen ha tényleg a bank munkatársával beszél, akkor neki ezt látnia kell az adatsorban és tudnia kell rá válaszolni!

Ne töltsön le semmilyen programot a telefonos ügyintéző javaslatára!

Az e-mail üzeneteknél először bizonyosodjon meg róla, hogy valóban az e a feladó, akinek állítja magát és ezelőtt semmiképp ne kattintson rá az abban elhelyezett linkre!

Nem megbízható forrásból származó linkre kattintva vagy ismeretlen webhelyeken online banki tranzakciókat ne indítson!

Legyen a számítógépen és telefonon aktív, az üzeneteket, letöltéseket és a webhelyeket is ellenőrző program!

Amennyiben mégis bűncselekmény áldozata lett, haladéktalanul értesítse a rendőrséget vagy tegyen bejelentést a 112-es ingyenes segélyhívószámon!

További hasznos tanácsokat az alábbi linken olvashatnak az online csalásokkal kapcsolatban: https://kiberpajzs.hu/

Legújabb cikkek

Programok