spot_img

Nógrád vármegyében is drágultak az albérletek

2024. júl. 19.

Az országos trendeknek megfelelően Nógrád vármegyében is feljebb mentek az átlagos lakbérek az elmúlt egy év során – áll az ingatlan.com elemzésében, amely bemutatja a vármegyére jellemző átlagos albérletárak változását és ismerteti a legjelentősebb egyetemvárosok bérleti díjait. 

A KSH-ingatlan.com lakbérindexe szerint a Nógrád vármegyét magában foglaló észak-magyarországi régióban júliusban 106 százalékkal voltak magasabbak a bérleti díjak, mint 2015-ben. Az országos lakbérindex pedig 92 százalékos drágulást mutatott. Éves összevetésben a régiós lakbérek 5 százalékkal nőttek, ami jóval elmarad az országos 13 százalékos emelkedéstől.

A vármegyében kiadásra kínált lakóingatlanok átlagos bérleti díja 115 ezer forint volt, szemben az egy évvel ezelőtti 95 ezer forinttal. Salgótarjánban az idén 95 ezer forint volt az átlagos lakbér, míg egy évvel korábban 90 ezer forintot tett ki. 

“Az elmúlt években a felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetése után kapcsolt teljes fordulatszámra az országos albérletpiac, az idén azonban hamarabb látható volt az élénkülés, sokan ugyanis a fokozatosan emelkedő bérleti díjak miatt korábban léptek” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a trendeket bemutatva. Hozzátette: Már a ponthatárhirdetést követő hetekben is 9 százalékkal nagyobb volt a kereslet a kiadó lakások iránt, mint egy évvel korábban. A kereslet mellett a kínálat is dinamikusan bővült az idei albérletszezonban. A ponthatárok kihirdetése előtt 11,5 ezer lakás és ház volt a kínálatban, augusztus végén pedig már közel 14 ezerről volt szó, ami majdnem 20 százalékos bővülést jelent.

A szakember azt is elmondta, hogy az albérletek piaca teljesen más utat jár be, mint a használt eladó lakások piaca. Utóbbit ugyanis nagy általánosságban keresletcsökkenés jellemzi az utóbbi időszakban. Ennek megfelelően az árak is nagyjából stagnálást mutatnak.  

Az elemzés szerint a mostani albérletpiaci szezont meghatározó legjelentősebb egyetemvárosok piacát nézve Debrecenben 180 ezer forintért, Szegeden 140 ezer forintért, Győrben 160 ezer forintért, Veszprémben pedig 165 ezer forintért kínálták a kiadó lakásokat, Budapesten pedig 240 ezer forint volt az átlagérték.

HIRDETÉS

Legújabb cikkek

Programok