spot_img

Márton Renáta: Törjünk ki a szürkeségből!

2024. jún. 16.

Örülnék, ha az emberek aktívabbak lennének, többet szeretnének tenni a városért, ha jobban összetartanának – többek között ezt nyilatkozta lapunknak Márton Renáta, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt térségi vezetője, aki azt is elárulta, hogy az a kutya is harap, amelyik ugat.

Mi sarkallt arra, hogy tegyél a közösségért?

Amikor hazaköltöztem Balassagyarmatra, nagyon lehangolt a város állapota. Elhatároztam, hogy mindenképp tenni fogok valamit, de akkor még nem tudtam, hogyan is kezdjek hozzá. És akkor jött a Kutyapárt. Elmentem egy Facebookon meghirdetett eseményre, odafelé lefotóztam egy csomó ronda dolgot. A párt egyik társelnöke, Döme Zsuzsanna volt jelen, egyből megvolt közöttünk az összhang, szinte azonnal megkezdődött a közös munka, ötletelés.

Miért éppen a Kétfarkú Kutya Párt?

Mert az én értékrendemet ők képviselik. Mert ők az egyetlen értelmes választás! Nem csak beszélnek, cselekednek is. Én is cselekedni akartam.

2022-ben indultál az országgyűlési választáson.

Nyilván nem azért, hogy akkor én majd parlamenti képviselő leszek, de a választási törvény módosítása miatt, amelynek értelmében 27 helyett 71 egyéni választókerületben kellett jelöltet állítani, mozgósítva lett mindenki. Így egyértelműen magam is részt vállaltam a feladatból. Azt hiszem, bátran mondhatjuk, azóta is én vagyok a párt képviselője Nyugat-Nógrádban.

A pártokról mi a véleményed?

Sajnos egyikről sem tudok pozitívan nyilatkozni. Igazából akkor lenne jó, ha nem lenne szükség MKKP-ra, mert az azt jelentené, hogy minden rendben van, mindenki teszi a dolgát, kormánypárt és ellenzék egyaránt.

Hogyan vélekedsz a politikusokról?

Vannak köztük alkalmasabbak, és vannak köztük kevésbé alkalmasak, attól függően, hogy a hatalomvágy vagy a dolgok jobbá tétele motiválja őket.

A Kétfarkú gyarmati szervezete ’hogy van mostanság?

Van egy Facebook-csoportunk 78 taggal, és van egy regionális koordinátorunk, aki havonta egyszer eljön hozzánk. Célunk egyértelműen a dolgok jobbá tétele! Ebbe elég sok dolog belefér. Bármi. Minden. Ahol hibát látunk, ott javítani szeretnénk, legyen szó festésről vagy szociális problémáról. De a keretünk sajnos szűkös.

Elég aktívnak tűntök Gyarmaton: kutyafuttató a Springán, helyreállított padok és korlátok, megszépített telefonfülkék és villanyszekrények, szmmel láthatóan nem szenvedtek ötlethiányban.

Nyitott szemmel járunk. A kutyafuttató azért, mert hiánypótló volt, nem volt a városban, pedig sok kutyi van. És mert a kampánypénzt mi értelmes dolgokra szerettük volna elkölteni. Elvégre az is emberek pénze. Így vissza tudjuk adni nekik valamilyen formában. Hát nem fantasztikus?

A kutyafáját!

A többi pedig szúrta a szemünket. Minden szúrja a szemünket, ami lepukkant, rozsdás, szürke beton és effélék. Az a tapasztalatunk, hogy az embereket is zavarják ezek. A kátyú például lakossági bejelentés miatt lett béka.

Melyek állnak a legközelebb hozzád?

Nem tudnék egyet választani. De azt nagyon sajnálom, hogy a Palóc ligetben felújított padokat nem ajánlotta fel az önkormányzat, mielőtt lebontotta. Mi vettük hozzá a faanyagot. Három szép pad volt, máshol fel tudtuk volna használni. A kórház előtt pár hete felújítottunk egy padot, azt a faanyagot használtuk, amit egy budapesti önkormányzat adott vissza, amikor lecserélték a padokat. Nemes gesztus lett volna itt is.

Márton Renáta Balassagyarmaton született, a középiskola után felköltözött Budapestre. Gyorsétteremben vállalt munkát, közben elvégzett egy vámügyintéző tanfolyamot. A képesítés megszerzése után export-import ügyintézőként dolgozott a reptéren, az EU-csatlakozáskor elvesztette a munkáját, ezért a bankszakmában helyezkedett el. A svájci frankhitelek bedőlése teljesen kiábrándította a pénzpiacból, nagyot váltott, külföldre költözött. Angol nyelvtanfolyamra járt, mellette felszolgálóként kereste kenyerét, majd egy festő barátja mellett segédmunkásként, aztán pizzériában diszpécserként dolgozott. A honvágy hazahúzta, jelenleg is a Zollner projekt beszerzőjeként tevékenykedik.

A Springa-domb melletti kutyafuttató a párt legelső futtatója, vagyis történelmet írtatok!

Mondtam a pártelnököknek, hogy a kampánypénzből egy kutyafuttatóra pályáznék, akkor elmesélték, hogy erre még sehol nem kaptunk engedélyt. Gondoltam, azért megpróbálom, hátha, elvégre nincs vesztenivalóm, ha nem jön össze, akkor kitalálok mást. De szerencsére a gyarmati önkormányzat pozitívan állt a dologhoz.

Még kutyavizes vébét is rendeztetek a futtatóban!

Az egy nagyon jól sikerül vasárnap délutáni rendezvény volt. Sokan eljöttek aranyosabbnál aranyosabb kutyákkal. Kicsit aggódtam, hogy a kutyák balhézni fognak, de semmi ilyesmi nem történt, mindenki jól érezte magát és szép élménnyel ment haza.

Említetted, hogy országos szinten akadnak nézeteltérések az önkormányzatokkal. Városunkban mi a helyzet?

Eddig még nem szabtak ki bírságot az akcióink miatt, pedig megtehetnék. Persze nem akarok tippeket adni nekik, de a Kúria új határozata szerint a felújítás is rongálásnak számít. Hmmm…

A nyári hőségben sem a szobában hűsöltetek.

Erről tanúskodik a kórház előtti pad, a Spongyabob a Mikszáth utcában, a szurikátás doboz, a zenélő út tábla, bár azt már másnap megrongálták, így eltávolítottuk.

Hogyan viseled a rongálókat?

Nem tudok mást mondani, vannak emberek, akik így vezetik le a frusztrációjukat. Elszomorító.

Legközelebbi tervek?

A kutyafuttató játékait fogjuk újrafesteni. Vannak kiszemelt objektumok még, de nem árulom el, legyen meglepetés!

Hogyan készültök a jövő évi önkormányzati választásra? Lesz jelölt minden körzetben? Ki lesz a polgármester-jelölt?

Még nincs döntés.

Mi a véleményed a lassan magunk mögött hagyott ciklus városi eredményeiről?

Tisztában vagyok vele, hogy tökéletes soha semmi nem lesz. De örülnék, ha az emberek aktívabbak lennének, többet szeretnének tenni a városért, ha jobban összetartanának és több közösség épülne. A város sokat fejlődött, a Zöld Csiga projekt majdnem elkészült. Van, akinek tetszik, van, akinek nem. Többször megtapasztaltam, ha valamit megcsinálunk, mindig akad valaki, aki csak kritizál. Olyan dolgot nem lehet csinálni, ami mindenkinek tetszik. A lényeg, hogy a nagy többségnek tetsszen. Hogy nekem tetszenek-e a gyarmati fejlemények? Szerintem fontosabb dolgok is lettek volna, de remélem, majd ezekre is sor kerül.

Mire gondolsz?

Jómagam annak vagyok a híve, hogy először újítsuk fel a régit, mielőtt újat építenénk. Ha csak a főúton végigsétálok, azt látom, bőven lenne mit felújítani. Omladozó, régi épületek, szinte járhatatlan járdaszakaszok, a panelházakról ne is beszéljünk. De hogy egy konkrét példát mondjak, a lámpaoszlopok csak a Hunyadi utca és a főtér között lettek sötétzöldre festve, a többi maradt csúnya rozsdás. Ez szerintem így csak félmunka. De legalább ilyen fontosnak tartom a régi játszóterek fejlesztését az újak építése helyett. Az Arany játszón például egy eső után napokig nem tudnak focizni a gyerekek, mert áll rajta a víz. De még hosszan sorolhatnám az ehhez hasonló gondokat, bár, ezeket aligha csak én látom.

Hogy hívják a kutyádat?

Nincs kutyám sajnos, nem lenne rá időm jelenleg, de remélem, majd eljön annak is az ideje.

A Kétfarkú Kutyapárt jókedvű, életvidám közösség, ez a többi pártra is ráférne?

Nem feltétlenül. A kormánypártnak nem állna jól például. Legalábbis, amíg sok a probléma és az elégedetlen ember. A többi pártnak meg egyszerűen nincs humora, és ők sem engedhetik meg maguknak. Szóval, alighanem ezt csak mi engedhetjük meg magunknak.

Sokak szerint éppen ezért könnyű “jópofáskodni’ a Kutyapártnak: közelébe sincsenek a hatalomnak, tehát abszolút kívülállóként lazáskodnak, minden tét nélkül.

Szerintem ez már jóval több, mint jópofáskodás. Ez irónia, amit egyesek értenek, mások nem. És ha mi kívülállónak számítunk, mert nem vagyunk a hatalom közelében, akkor az összes ellenzéki párt is az. Akkor ne is legyenek? Nem mellesleg a munka, amit jelenleg önkormányzati képviselőink folytatnak Budapesten a XII. kerületben és a II. kerületben, vagy alpolgármesterként Ferencvárosban, messze nem jópofáskodás. Ha komoly feladatot kapunk, azt megcsináljuk. Aki az hiszi még mindig, hogy ez csak poén, annak ajánlom, hogy nézze meg a weboldalunkat.

Kedvenc kutyás szólásod?

Erősebb kutya b…k. Meg a leggyengébb, mert azt megb…k.

Tényleg egyik kutya, másik eb?

Remélem, nem.

Valóban nem harap az a kutya, amelyik ugat?

Harap, ha már nagyon fáj neki.

A kutya ugat, a karaván halad?

Csak nehogy ebek harmincadjára…

Pénz beszél, kutya ugat?

Érdekes, hogy más nyelvjárásokban ez a közmondás úgy szól: „Amikor a pénz beszél, az igazság hallgat”. Egy másik verzióban a vége: “mindenki hallgat”. Így a jelentése is egészen más. Nekem jobban tetszik.

Az ebugattát!

Szilágyi Norbert

Legújabb cikkek

Programok