spot_img

Tizenhét csapat versengett a vármegyei haditorna versenyen

2024. jún. 22.

Tudás, ügyesség, erő, gyorsaság – ezen tulajdonságok birtokában álltak rajtvonalhoz azok a középiskolás csapatok, akik a Honvédelmi Sportközpontban megrendezett Országos Haditorna Verseny vármegyei fordulóján a honvédelemhez kapcsolódó sportos feladatokban bizonyíthatták felkészültségüket az országos döntőbe jutásért.

A balassagyarmati Honvédelmi Sportközpont adott otthont az Országos Haditorna Verseny Nógrád vármegyei döntőjének, amely a vármegyei toborzó iroda szervezésében valósult meg.

A Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság, 11. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda nevében Laczkó István őrnagy, megbízott irodavezető köszöntötte a városi sportlétesítmény területén felsorakozó nógrádi középiskolás csapatokat. A haditorna céljaként az egészséges életmódot, a sport-, és a honvédelmi nevelés népszerűsítését, a Magyar Honvédség és a társadalom kapcsolatának erősítését határozta meg, valamint, hogy a fiatalok érezzék magukénak a honvédelem ügyét. Megjegyezte, a megmérettetés lehetőséget biztosít a fiatalok számára, hogy különösebb elköteleződés nélkül bepillantást nyerjenek a honvédség tevékenységébe. Továbbá kiemelte, hogy a mostani verseny immáron a 10. megmérettetése a 2013-ban, Honvédelmi Kötelék néven meghirdetett programnak, ami azóta is töretlen népszerűségnek örvend az iskolák, diákok körében.

Vincze Zoltán százados, az iroda toborzó tisztje a helyszínen elmondta, hogy idén tizenegy iskola, tizenhét csapattal vett részt a vármegyei fordulón. Járási megoszlást tekintve Balassagyarmatról érkezett a legtöbb, összesen nyolc csapat a versenyre. Mellettük a Salgótarjáni járás öt, a Pásztói kettő, míg a Bátonyterenyei és a Szécsényi járások egy-egy csoporttal képviseltették magukat a megmérettetésen. A Kadét Programban érintett iskolák, mint a gyarmati Mikszáth Technikum is több csapatot indított a versenyen, akik a városi fordulón is szépen teljesítették a kihívásokat. Vincze Zoltán hangsúlyozta, hogy a kötelezően előírt nyolc feladaton kívül idén további feladatokkal tették próbára a négyfős csapatok tagjait. A versenyszámok között szerepelt a mátrix futás, a lézeres váltófutás, a kézigránát hajítás, de voltak tájékozódási, távbecslési feladatok, illetve akadálypálya teljesítése. Ezeken túl a fiataloknak számot kellett adniuk elsősegélynyújtás és történelmi ismeretekből is.

A verseny elején sorsolással dőlt el, melyik csapat hányadikként kezdi a versenyt, utána körforgásszerűen teljesítették a csapatok a feladatokat a pálya és a létesítmény különböző állomásain. A helyszínen a diákoknak szóló sportrendezvény ideje alatt a Magyar Honvédségnél vállalható szolgálati formák iránt érdeklődők részletes tájékoztatást kaphattak a toborzóktól.

Az eseményt megtisztelte jelenlétével Tőzsér Zsolt, a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal igazgatója, Csach Gábor Balassagyarmat polgármestere; Takács Tibor, őrnagy, a Magyar Honvédség 3. Területvédelmi Ezred, 25. Keresztényszigethy Sándor Területvédelmi Zászlóalj zászlóalj parancsnokhelyettese; Baranyi Zoltán, a Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum főigazgatója és Szicsák István, az Egri Honvéd Sport Egyesület titkára.

A versenyen 1. helyezett salgótarjáni Madách Imre Gimnázium 1. csapata képviselheti Nógrád vármegyét az Országos Haditorna döntőjén, amely jövő tavasszal lesz megrendezve. Második lett a Madách Imre Gimnázium 2. csapata, harmadik pedig a salgótarjáni NVSzC Borbély Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium csapata.
A Magyar Honvédség tevékenységével az október 27-én megrendezésre kerülő honvédelmi napon ismerkedhetnek meg az érdeklődők különböző foglalkozásokon keresztül, amelynek szintén a városi Honvédelmi Sportközpont fog helyet biztosítani. Az eseményen közelharc-, elsősegély-, túlélőfoglalkozás, lézerpuska és légpuska lövészet, fegyverzeti-technikai bemutató fogja várni az érdeklődőket, a kicsik részére pedig akadálypálya „versennyel” is készülnek.

(zábrádi)

Sümegi Tamás fotói

Legújabb cikkek

Programok