spot_img

Kopcsányi Tamás: Egész életemben tanulni és fejlődni szeretnék

2024. júl. 19.

Kopcsányi Tamás, ahogyan a városban legtöbben ismerik, Kopi sensei három évtizede kezdett el karatézni. A 4 danos mester és Kyokushin karate edző 15 éve indította útjára saját csoportját, évtizede vezeti a vármegye első, csak küzdősportra kialakított edzőtermét. Tavaly a város Fiatal Példakép díjjal tüntette ki. Vajon mi motiválta a pályán a 30 év alatt és hogyan készül a jövőre?

Kereken 30 éve kezdtél el karatézni.

Az ovis edzéseket Senpai Bagyal Péternél kezdtem. Első verseny győzelmemet ovis kategóriában értem el. 2015-ig aktív sportolóként számtalan verseny nyertese voltam a Vitalitás színeiben. Többször nyertem magyar bajnokságot kumite és kata versenyszámokban. Csapatunk vezetője, Szabó Lajos halála után Vankó Sándor segédedzőjeként aktív részese lettem a városi Kyokushin karate sportéletének, országos és nemzetközi szinten is ismerté váltam.

Mi motivált gyermekként arra, hogy ezt válaszd?

A karatétól vártam mindent az életben, ott kezdtem el megtanulni viselkedni, tisztelni, becsületesnek lenni. Azt akartam, hogy azért kapjak tiszteletet, mert megdolgoztam érte. Mikor évek elteltével jöttek valódi sikerek, még keményebben edzettem. Minden nap. Az első pillanat, amikor végleg eldöntöttem, hogy ez lesz az életem, az az első aranyérem megnyerése volt.

Mikor kezdődött oktatói pályafutásod?

2008-ban indítottam első saját Kyokushin karate csoportomat, majd 2014-ben létrehoztam saját edzőtermemet, a Ronin Dojot. Ez azóta is Nógrád vármegye első, csak küzdősportra kialakított létesítménye. Ugyanekkor megrendeztem az I. Nemzetközi Kyokushin Karate versenyt is. Öt éve indítottam útjára a Ronin Kupa rendezvénysorozatot, de több nemzetközi Kyokushin és K-1 verseny megszervezése is a nevemhez köthető.

Milyen módon próbálod képezni magad?

Folyamatosan fejlesztem magam, a nemzetközi segédbírói képesítést is megszereztem. Közben Shihan Halász Károly tanítványa lettem, akinek élete és munkássága nagy hatást gyakorolt rám. Kick-box edzésekre is járni kezdtem. Két éve a Balassagyarmati Fegyház és Börtön munkatársa vagyok, mellette másodállásban önvédelmi szakoktató a Mikszáth Kálmán Technikum rendészeti tagozatán. 2011-ben megszereztem az 1. dan fokozatot, majd 2013-ban a másodikat. A nemzetközi bírói, majd főbírói képesítés elnyerése után 2017-ben három danos mester lettem Bulgáriában. Idén a 4. dan is sikerült Shihan Katsuhito Gorai előtt.

Jelenleg több mint 80 tanítványod van.

A Ronin Sportegyesült évről évre egyre jobban működik, rengeteg dobogós helyezést tudunk felmutatni minden korcsoportban. A magasabb övesek több alkalommal is részt vettek a külföldön megrendezésre kerülő Európa-bajnokságokon, edzőtáborokban.

Hogyan látod az egyesület jövőjét?

Több hazai és külföldi versenyre is készülünk, mindeközben számos gyarmati rendezvényt szervezünk. A legfontosabb verseny decemberben lesz, a budapesti Európa-bajnokság, melynek egyik szervezője vagyok.

Sensei: a leggyakrabban oktatónak, tanárnak fordítják, de a leghelyesebb fordítás: aki előtted jár az életben. A sensei nem csak egy ember, aki karate technikákat tanít neked. Ő a mentorod, az „életedződ”. A sensei-ed hidat épít neked az önvédelem és öntökéletesítés útján. Ő tudja ezt, mert ő is ezt az utat járja nap mint nap. Az a kérdés, kész vagy követni?

Milyen befolyással volt a küzdősport a személyiségedre?

A kialakult személyiségemet folyamatosan formálta, azonban semmiben nem változtatott meg, hiszen a napi szintű rendszeres sport, az edzések, a küzdelmek az elmúlt 30 évem mindennapjait végigkísérték.

Edzői filozófiád?

Sokat kell edzeni. Hiszem, hogy a tudatosan felépített edzésmunka képes egészen a kezdetektől professzionális szintig eljutni. Hiszem, hogy a fegyelmezett munka, kitartás és rendszeres edzés segít megvalósítani a kitűzött célt.

Hol szeretnél tartani 10 év múlva?

Egész életemben tanulni és fejlődni szeretnék. A tanulás nálam nem minden esetben azt jelenti, hogy iskolába járni, hanem az élet több területén is tapasztalatot szerezni. 10 év múlva 5 danos mesterként szeretnék a Ronin Dojóban már csak megfigyelőként tevékenykedni, miután átadom tanítványaimnak a diákok fejlesztését, tanítását.

Zábrádi Dorottya

HIRDETÉS

Legújabb cikkek

Programok