spot_img

Emlék a tragikus sorsú múzsának

2023. nov. 29.

Erzsébet napján Madách Imréné Fráter Erzsébetre, a magyar irodalomtörténet “legtragikusabb múzsájára” emlékezett városunk.

Délután Praznovszky Mihály irodalomtörténész mutatta be a szerencsétlen asszony életét, az idilli erdélyi és csécsei gyermekkortól, a szerelmes házaséletet kezdő fiatal feleségen, majd a börtönviselt férj családja által kitaszított magára maradt háromgyermekes anyán át, az elhagyott és megvetett elvált asszonyom keresztül a nyomorba és őrületbe zuhanó szegénykórházban meghalt 48 éves hajléktalanig.

Ezután újraavatták a város díszpolgára, Párkányi Raab Péter szobrát a Vármegyeháza előtt, a szigorú férj, Madách Imre szobrától nem messze, Majer-Illés Ivett és Fábry István közreműködésével.

A Kossuth-díjas gyarmati szobrászművész bronzszobrát először az Ady Endre úton 2012-ig működő, egykor Geisler Eta, majd Fráter Erzsébet nevét 1991-től 1997-ig viselő Leánykollégium udvarán állították fel, éppen 32 évvel ezelőtt. A szobor 2001-ben került került raktárba. A Madách bicentenárium éve adott alkalmat az újraállításra, annak az épületnek a sarkán, ahol annak idején a 16 éves lányt megismerte a világirodalom egyik legnagyobb drámaírója, későbbi férje, négy gyermekének apja.

– A szobor emléket állít a tragikus sorsú múzsának, egyben a nőket elnyomó korokban helytállni próbáló asszonyoknak is. Óda a mulandósághoz, ihletett allegória az emberi hívságok hiábavalóságáról. Továbbá emlékezünk vele a múlt század híres “erzsológus” irodalmáraira is, köztük városunk díszpolgárára, az örökös Madách Társasági elnökre, a nemrég tragikus hirtelenséggel elhunyt Andor Csabára is – fogalmazott Csach Gábor polgármester.

(szilágyi)

Sümegi Tamás fotói

HIRDETÉS

Legújabb cikkek

Programok