spot_img

Ne dőljön be az online csalóknak!

2024. júl. 19.

Nógrád vármegyében az elmúlt időszakban két olyan eset is előfordult, amikor a sértett bankszámlájáról emeltek le pénzt az online csalók.

Az első esetben a hívó fél banki alkalmazottnak adta ki magát, majd a sértett vásárlási szokásairól érdeklődött és kérte a banki adatok egyeztetését. A hívott fél ennek eleget tett és a bankkártya adatait a telefonáló tudomására hozta. Ezt követően szembesült vele, hogy két bankszámlájáról is pénzt vettek le a csalók összesen, több mint 7.000.000 forint értékben.

A másik esetben a sértett egy interneten megjelenő és gyors pénzszerzést ígérő hirdetési linkre kattintott rá, majd az ezt követően megjelenő online felületen megadta bankkártya adatait. A csalók így több mint 600.000 forintot szereztek meg a sértett számlájáról.

A rendőrség mindkét esetben büntetőeljárást indított az ismeretlen elkövetők ellen.

Kérjük, annak érdekében, hogy elkerülje az áldozattá válást, fogadja meg a tanácsainkat:

Ne adja meg bankkártya vagy online banki adatait és ne küldjön másolatot okmányairól! A banknak elég a név, születési hely és idő, esetleg lakcím. A beazonosításhoz nem kell sem a bankszámlaszám, sem pedig a bankkártyaszám megadása.
Soha ne adja ki ismeretleneknek, se telefonon, se emailen, se üzenetben a háromjegyű biztonsági CVC kódot, PIN kódját, illetve netbankja belépési adatait!
Amennyiben rosszat sejt kérdezzen rá az „ügyintézőnél” egy korábbi tranzakcióra, hiszen ha tényleg a bank munkatársával beszél, akkor neki ezt látnia kell az adatsorban és tudnia kell rá válaszolni!
Ne töltsön le semmilyen programot a telefonos ügyintéző javaslatára!
Az e-mail üzeneteknél először bizonyosodjon meg róla, hogy valóban az-e a feladó, akinek állítja magát és ezelőtt semmiképp ne kattintson rá az abban elhelyezett linkre!
Nem megbízható forrásból származó linkre kattintva vagy ismeretlen webhelyeken online banki tranzakciókat ne indítson!
Legyen a számítógépen és telefonon aktív, az üzeneteket, letöltéseket és a webhelyeket is ellenőrző program!
A fent felsorolt esetekben a bankok/ banki ügyintézők sosem kérik el ezeket az információkat, mivel ennek a birtokában vannak már!

Amennyiben mégis bűncselekmény áldozata lett, haladéktalanul értesítse a rendőrséget vagy tegyen bejelentést a 112-es ingyenes segélyhívó számon!

További hasznos tanácsokat az alábbi linken olvashatnak az online csalásokkal kapcsolatban: https://kiberpajzs.hu/

Előző cikk
Következő cikk

HIRDETÉS

Legújabb cikkek

Programok