spot_img

Hodossy Réka: Célom, hogy segítsem a következő generáció fejlődését

2024. ápr. 13.

Csendes, mosolygós lány ül a teremben, lyukasórája van. Mégsem telefon van a kezében, nem a közösségi oldalakat böngészi, hanem egy négyzetrácsos füzetbe ír, majd áthúzza, újrakezdi. Hodossy Réka nem mindennapi diák. A Balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium legjobb matekosa, évről évre országos versenyeredményeivel kápráztatja el tanárait, szüleit, diáktársait, a közelmúltban ráadásul 98%-os német előrehozott érettségit tett. Idén sokáig tagja volt a nemzetközi matematikai olimpiára készülő magyar csapatnak is. Ugyanakkor fontos számára együtt lenni a családjával – ahol szintén sok matematika iránt érdeklődőt találunk – van ideje a barátokra, a közös programokra az osztállyal. És szakított időt arra is, hogy kérdéseinkre válaszoljon.

Melyik versenyeredményedre vagy a legbüszkébb?

A nehezebb versenyeken elért eredményeimre, bár számokkal kifejezve nem feltétlenül a legszebb eredmények, de ezek adták a legtöbb sikerélményt. Ebben osztom Meik Wiking dán író véleményét: „Minél meredekebb az út, annál édesebb a megérkezés.”

Van kedvenc versenyed?

Van. Azokat a versenyeket szeretem a legjobban, amelyek a legnagyobb kihívást állítják elém, ezek per pillanat az olimpiai válogatóversenyek és az Arany Dániel Matematikai Tanulóverseny. Jövőre végre elindulhatok az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen matematikából, ezt nagyon várom már.

Hogy készülsz egy-egy megmérettetésre?

Nem mondanám, hogy egy-egy konkrét versenyre készülök, vagy azt, hogy a versenyekre készülök elsősorban. Inkább magamat fejlesztem, és mivel folyamatosan matekozom, matektáborokba járok, így szinte állandóan felkészült vagyok. Ezen felül már csak azt tudom tenni, hogy verseny előtt egy-két nappal megnézek egy-egy feladatsort, hogy belerázódjak a verseny típusába.

Tudásod kiemelkedő – szüleiden kívül kik tudnak segíteni, hogy még tovább fejlődj?

Nagyon sokat köszönhetek A Gondolkodás Öröme Alapítvány tagjainak és segítőinek. Nagyon sok hétvégi és nyári matektábort szerveznek, ahol megismerkedtem egyetemistákkal, matektanárokkal, akikhez bármikor fordulhatok, ha kérdésem van. Ezentúl sok verseny és szakkör kínál feladatokat, akár témakörökre bontva, hogy ez segítsen egy-egy terület fejlesztésében. De ahhoz, hogy tovább fejlődhessek, el kellett jutnom idáig, és ehhez kellett a matektanáraim, de többi szaktanáraim hozzájárulása is. Például iskolában jelenleg is több tanárom megengedi, hogy az órán a saját feladataimon dolgozzak, ezzel is lehetőséget teremtve arra, hogy tudjak tovább fejlődni.

Félévkor és év végén is kitűnő vagy, sőt ötösön kívül nincs is más jegyed a tanév folyamán sem. Hogy csinálod?

Nagyon szerencsés vagyok, mert az agyam mint a szivacs szívja magába az információkat, így ha órán odafigyelek, otthon szinte nem kell foglalkoznom a tanulással, tudok pihenni, nekem a matekozás is sokszor pihenés. Mivel kipihent vagyok, az iskolában is mindig a legjobbat tudom teljesíteni.

Van időd a hobbira, barátokra?

Igen, csak egy kicsit mindig előre kell tervezni, mert elég sok hétvégén matektábor van. Ezért ha el szeretnék menni mondjuk moziba, többször hetekkel korábban le kell szervezni, ha hétvégén mennénk. De ha bármikor úgy érezném, hogy már túl sok a matek, és nincs másra időm, nyugodtan foglalkozhatok kevesebbet a matekkal, nincs rajtam nyomás, csak a saját elvárásaim magammal szemben.

Egyáltalán vannak barátaid? Elfogadnak az osztályban?

A barátaim nagyon kedvesek számomra, és sem a matekos közösségben, sem az iskolában nem érzem magam magányosnak. Úgy érzem, hogy elfogadnak az osztályban – remélem az osztálytársaim is így gondolják – és ezért nagyon hálás vagyok nekik és az osztályfőnökömnek, Jancsóné Zorván Zitának.

Mivel és mikor tudod kipihenni magad?

Délutánonként és a szabad hétvégéken legtöbbször filmet nézek, olvasok vagy matekozom, de ha szellemileg vagyok lefáradva, ki tudok menni az udvarra mozogni, vagy csak fekszem és hülyeségeken gondolkodom. Az alvás is sokat segít ezen a téren.

Mi a legnagyobb álmod a matematika terén?

Hihetetlenül jó lenne bejutni a magyar olimpiai csapatba, és ott képviselni a magyarokat. Felnőttként pedig talán egy új tételt megfogalmazni, de erről egyelőre álmodni sem merek. És szeretnék még táborokban segítőként vagy tanárként jelen lenni, hogy én is tudjak segíteni a következő generációknak a fejlődésben úgy, ahogy nekem is nagyon sokat segítettek.

Az interjút a Balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium 10.a évfolyamos tanulói készítették.

Legújabb cikkek

Programok