spot_img

Ünnepelt Balassagyarmat: Isten éltessen, Magyarország!

2024. júl. 16.

A Szent István ünnepe köré szervezett rendezvénysorozat kulturális, szórakoztató programokkal, nagyokat és kicsit megszólító művészekkel, fellépőkkel, ünnepi megemlékezéssel, kenyérszenteléssel, kenyérsütőversennyel és sok más érdekességgel várta az érdeklődőket városunk főterén. A nemzeti ünnepen a Szent Korona tökéletes, porcelánból készült hiteles mását is szemügyre lehetett venni.

Az Államalapító Szent István királyunk és az új kenyér ünnepe alkalmából hagyományos ceremónia vette kezdetét augusztus 20-án, a napsütéses vasárnap délután a Civitas Fortissima téren, ahol az ünnepélyes köszöntőkre és az új kenyér megszentelésére is sor került.

Elsőként Csach Gábor, Balassagyarmat Város polgármestere mondta el ünnepi köszöntőjét, majd Csáki Balázs, a Nógrád Vármegyei Agrárkamara elnöke számolt be a „Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem” jótékonysági program megyei vonatkozásairól kiemelve, hogy a szűkebb pátriánkban összegyűjtött terményből készült kenyér minden egyes szelete a megyében található segítő szervezetekhez, rajtuk keresztül pedig rászoruló fiatalokhoz kerül.


– A Magyarok Kenyere Programban a gazdálkodók önkéntesen ajánlanak fel a termésükből, amit helyi malmokban megőröltetünk, majd segítő szervezeteken keresztül juttatunk el a rászorulókhoz – ismertette az elnök az országos programot, aki arról is beszámolt, hogy az idei évben is szép számú, mintegy tíz tonna önkéntes felajánlást kaptak a megyei gazdálkodóktól. Beszédében többek között azt is hangsúlyozta, hogy nem az egyéni mennyiségek, hanem a minőség az, ami fontossá teszi a programot. -Nem a kevés gazdálkodó, sok gabona adománya, hanem a sok gazdálkodó kevés adománya az, amely eredményre vezet! – emelte ki Csáki Balázs. – Bölcs egyensúlyozásra van szükség mindennapi életünkben, hiszen a gazdálkodás nehéz munka. Mint fogalmazott az erős akaraton, állóképességen, keménységen túl alázat, türelem és gyengédség is szükséges a gazdálkodó életvitel fennmaradásához.

Ezután a balassagyarmati egyházközség vezetői, Molnár Ambrus református lelkipásztor, Turai János plébános és Dóbiás Zalán esperes a hagyományokhoz hűen áldotta és szentelte meg az új kenyeret, amelyet Csach Gábor polgármester, Balla Mihály térségünk országgyűlési képviselője és Csáki Balázs, a Nógrád Megyei Agrárkamara elnöke megszegett. Az ünnepség végén a résztvevőket frissen sütött kis cipókkal kínálták.

Az ünnepi műsorban közreműködött Szalai-Lovász Emőke, az Erkel Ferenc Vegyeskar Lévárdi Beáta Artisjus-díjas karnagy vezetésével, Krasznai Kázmér, a Hegedűs Pékség, illetve a Vadóka Néptánccsoport.

A késő délutáni órákban a helyi értékeink köré szerveződő ünnepségsorozattal folytatódott a nemzeti ünnep. A főtéren a helyi értékek utcája, nyereménypont, családi- és gyermekprogramok, kenyérsütőverseny, valamint rengeteg színes program fogadta a látogatókat.

A legkisebbeket a felvidéki Kuttyomfitty Társulat műsora szórakoztatta, majd a Megapixel show keretein belül lehullt a lepel a „Balassagyarmat jó hely” elnevezésű fotópályázat nyertes felvételéről. A pályázatra beküldött fényképeket öt városi fotós – Torjay Attila, Sümegi Tamás, Makrai Richárd, Farkas Dániel és Fürjes Béla – bírálta el. A zsűritagokat a helyszínen Házy Attila arról faggatta, hogyan kötődnek a fényképészethez. A beszélgetés során többek között az is kiderült, hogy a bírálók miért is szeretik Balassagyarmatot fotózni. Végül a kéthetes fotópályázat nyertese a Tour De Hongrie balassagyarmati szakaszát megörökítő Dóra Márk lett, aki százezer forinttal gazdagodott. Nyereményét Csach Gábor polgármester adta át.

Az est folyamán a színpadon Kecskeméthy Lilla és barátai kellemes muzsikájukkal nyűgözték el a közönséget, majd fény derült a város legjobb kenyérsütőjére is Kovács Zsolt személyében, aki a Szécsény-Mill Kft. felajánlásával harminc kilogramm lisztet, illetve a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ jóvoltából egy Natura Hill kétszemélyes gourmet élmény ebédet nyert Zebegénybe. Az elhozott, készre sütött kenyereket szakmai zsűri értékelte, melynek tagjai voltak Cserháti Alexa, az Arán Pékség elismert pékje, Nagy Zsófia felvidéki gasztronómus és Hustyava Adrienn, gasztroszakértő, gasztroújságíró.

Végezetül kisorsolták az „Egy csipet Kövi Pál” városi játék nyertesét is, aki Urbán Boglárka lett. Nyereménye egy kétszázezer forint értékű ajándékutalvány és egy frissen sütött kenyér.

A nemzeti ünnepen a Herendi Porcelánmanufaktúra által készített különleges, ritka Szent Korona is megtekinthető volt, amelyet a Jánossy Képtárban csodálhattak meg az érdeklődők, míg a városközpontban az 1. Kerékpár Múzeum meghívására Halápi Sándor kétszeres velocipéd-világbajnok és Bene Károly tartott előadást a kerékpár előfutáráról.
A programokat a Swing á la Django és Szőke Nikolett fergeteges nagykoncertje zárta.

Zábrádi Dorottya

Sümegi Tamás fotói

Legújabb cikkek

Programok