spot_img

Megnyílt a Balassagyarmati Fotóklub főtéri tárlata

2024. ápr. 13.

A Balassagyarmati Fotóklub a Magyar Fotográfia Napja alkalmából szabadtéri kiállítással mutatkozott be a nagyérdemű előtt. A Civitas Fortissima téren berendezett kiállítást Csach Gábor polgármester nyitotta meg.

Városunkban régi hagyománya van annak, hogy a fotózás szerelmesei – akár amatőrök vagy profik – közösségbe tömörülve igyekeznek a szerzett tudást megosztani egymással, közös élményeket, tapasztalatokat szerezni, szervezett események során gazdagítani ismereteiket, és közösen hódolni a fotózás iránti szenvedélynek. Nincs ez másként a pár éve újraalakult Balassagyarmati Fotóklub közösségével sem, akik a Magyar Fotográfia Napján hozták el remekműveiket a városközpontba kedveskedve ezzel az itt lakóknak és idelátogatóknak.

A szabadtéri fotókiállítás megnyitóján Csach Gábor művészettörténész, a város polgármestere ajánlotta a közönség figyelmébe a fotóklub tagjainak – Farkas István, Fürjes Béla, Gulyás Péter, Klein András, Králik Tibor, Torjay Attila és Záborszky Zoltán – alkotásait.
Ismertette, hogy városunkban a fotográfia társadalmasításának folyamata már az 1960-as években elindult. Először a Szántó Kovács János Gimnáziumban Balázs Pál tanár szervezett fotóklubot, de működött klub a Balassi Bálint Gimnáziumban is, ahol Kovalcsik András tanár fogta egybe a fotózás szerelmeseit. Csach Gábor megemlítette Reiter László nevét is, aki társaival közösen jelentős fotóanyagot hagyott a városra.

– A fotóklubok működése több szempontból is fontos: összefogja a profi és az amatőr fotósokat, illetve lehetőséget biztosít a férfi társaságok kialakulására, találkozók szervezésére, közös programok megvalósítására – emelte ki a városvezető.

Gulyás Péter klubtag a megnyitó rendezvényen elmondta, hogy az évekkel ezelőtt újraalakult klub közös műtermi tárgy- és portréfotózásokat, fotóelemző összejöveteleket tart a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ adta termekben, ezenkívül közös megmozdulásokat is szerveznek a környék szépségeinek megörökítésére.

– A jelenleg aktív tagok változatos területen tevékenykednek, van aki teljesen amatőrként alkot, de vannak köztünk profi fotográfusok is, így a most látható portfólióban helyet kapott sajtó-, rendezvény- és esküvőfotó, csillagászat, makró, portré, street, tájkép, természet és technikai sport egyaránt – fogalmazott Gulyás Péter, aki azt is elárulta, hogy terveik között szerepel a klub hivatalos bejegyzése, pályázatokon való indulás, minél több közös esemény szervezése, publikációk, kiállításokon való részvétel, valamint a klub bővítése érdekében várják a fotózni vágyókat minden korosztályból.
A kültéri tárlat két hónapon keresztül várja a látogatókat.

(zábrádi)
Sümegi Tamás fotói

Legújabb cikkek

Programok