spot_img

Kovács Laci újabb különleges küldetése

2024. júl. 19.

A gyarmati extrém sportolót, Kovács Lacit aligha szükséges bemutatni kedves olvasóinknak. A marokkói sivatagot, az alaszkai jégmezőt, a maláj dzsungelt is megjárt férfiú ezúttal Norvégia legnagyobb fjordját akarja átszelni állószörfön.

Már az indulás sem volt egyszerű, tegnapelőtt indult Helsinkibe Ferihegyről, de csak másnap reggel talált csatlakozást, így az éjszakát a reptéren kellett töltenie. Busszal és stoppal ment Norvégia leghatalmasabb fjordjának, a Sogne bejáratához. Kis pihenő és csomagellenőrzés után vágott neki SUP-ján az előreláthatólag, oda-vissza 450-500 kilométeres távnak.

De mit kell tudni a különleges helyszínről?

A Sogne-fjord Norvégia legnagyobb fjordja, a világon pedig a grönlandi Scoresby Sund után a második legnagyobb. Bergentől mintegy 72 kilométerre északra indul és 203 kilométer hosszan nyúlik be a szárazföldbe, a kis Skjolden faluig. A fjord legnagyobb mélysége 1309 méter. Fő ágának átlagos szélessége mintegy öt kilométer, a fjordot övező sziklák 1000 méteres és még nagyobb magasságokba emelkednek. A napi hőmérséklet szeptember elején mínusz 5 és plusz 25 fok között ingadozik, gyakran esik az eső, szinte óráról órára megváltozhat az időjárás. A tengeri vízben jól érzik magukat a bálnák, orkák és delfinek.

  • Ez az expedíció valóban az eddigi egyik legkeményebb erőpróbám lesz – nyilatkozta Laci. – Az időjárás, a környezet, a táv, meg minden egyéb körülmény, nos, ez valóban férfimunka lesz! Folyamatosan edzésben vagyok, a fizikumommal nincs gond, a nyáron sokat tréningeztem SUP-on, többek között a Balatont is körbeeveztem, szóval állok a kihívás elébe! Húsz kilós csomagot viszek magammal, benne sátorral, hálózsákkal, élelemmel, vízzel. Úgy tervezem, esténként kimegyek a partra, halat fogok, vizet szedek, majd hajnalban folytatom az utam. Két hétre terveztem ezt a felettébb finomnak ígérkező túrát.

A küldetést támogatja a Starboard, Balassagyarmat Önkormányzata, a Vitalitás SE. Érdemes lesz követni portálunkat, hiszen rendszeresen hírt adunk Laci útjáról.

(szilágyi)

HIRDETÉS

Legújabb cikkek

Programok