spot_img

Könyvtári tárlaton kalandozhatunk Madáchcsal

2024. ápr. 21.

Különleges és tartalmas vándorkiállítás mutatja be Az ember tragédiáját és szerzőjének életét a Madách Imre Városi Könyvtár emeleti galériáján.

A Madách-emlékév alkalmából és a magyar irodalom kiemelkedő, jeles alkotója, Madách Imre születésének kétszázadik évfordulójára emlékezve nyílt meg a Szlovák Nemzeti Múzeum – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma utazó tárlata a Madách Imre Városi Könyvtár falai között kedd este.

A pozsonyi Szlovák Nemzeti Múzeum – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma idén feladatai közt kiemelten kezeli Madách Imre kétszázadik születésnapjáról való méltó megemlékezést, ezért alkották meg a most Balassagyarmaton látható színvonalas vándorkiállítást, amelyet dr. Praznovszky Mihály irodalomtörténész ajánlott a publikum figyelmébe.

A magyar irodalom és drámaköltészet kiemelkedő alakjának életét és Az ember tragédiáját feldolgozó vándorkiállítás elsősorban a gyermekekhez, a fiatal generáció képviselőihez szól. A húsz panelből álló tárlatanyag komplex képet mutat Az ember tragédiájáról könnyedebb formában. A paneleken a kísérőszövegeken kívül a Tragédia különféle képi feldolgozásai jelennek meg. A fotókon régi színházi előadások elevenednek meg a századfordulótól egészen az ezredforduló időszakáig. Ezek a fotók a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Szlovák Nemzeti Múzeum és a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma archívumából származnak. Emellett díszletelemek, jelmezek és díszletek látványtervei is fellelhetőek az egyes paneleken.

A kétnyelvű, magyar-szlovák vándorkiállítást, melynek célja, hogy határon innen és túl a legtöbb településre, iskolákba, kulturális egyesületekbe eljutva közvetítse a madáchi életmű értékét és időszerűségét, elsősorban középiskolásoknak ajánlják, és mindazoknak, akik szívesen felelevenítenék a Tragédiával kapcsolatos ismereteiket.

A projekt vezetője Jarábik Gabriella, a vándorkiállítás szakmai szakértője Praznovszky Mihály irodalomtörténész, Madách-kutató. A szövegeket és a tárlat forgatókönyvét Szászi Zoltán publicista, író alkotta meg. A látvány és a kivitelezés Szabó Réka érdeme. Nyelvi lektorok: Csanda Gábor, Antal Anna.

A kiállítás megnyitóját követően a vendégek átvonultak a könyvtár kupolatermébe, ahol Dr. Praznovszky Mihály irodalomtörténész, Madách-kutató élvezetes tolmácsolásában számos érdekességet hallhattak a drámaköltészet kiemelkedő alakjáról.  

A Madách emlékét őrző tárlatot szeptember 30-ig tekintheti meg a nagyérdemű.

Mindenkinek kötelező és maradandó élmény!  

(zábrádi)

Sümegi Tamás fotói

Legújabb cikkek

Programok