spot_img

Kiállítás mutatja be a világhírű természettudós életútját

2024. máj. 14.

Karikó Katalin pályáját, tanulmányait és elismeréseit bemutató vándorkiállítás nyílt a Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Technikum földszinti galériáján. A nem mindennapi tárlat az oktatási intézmény névadójának 130. születésnapja alkalmából érkezett városunkba.

Szent-Györgyi Albert professzor, Nobel-díjas tudós születésének 130. évfordulója előtt tisztelegve hozta el a Szegedi Tudományegyetem Karikó Katalin sikeres életútját, elismeréseit feldolgozó fotó- és dokumentum tárlatát a Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Technikumába.
A megnyitó rendezvényen köszöntőt mondott Balla Mihály, a térség országgyűlési képviselője, Baranyi Zoltán, a Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum főigazgatója és Szrenka Anikó, a házigazda intézmény vezetője. A kiállítást Pászkáné Újszászi Ilona, a Szegedi Tudományegyetem NKI senior kommunikációs szakértője mutatta be a jelenlévőknek.

– Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora száznál is több elismerése közül több, mint 50 tudományhoz kötődő kitüntetést mutatnak be a sajtó- és műtárgyfotók. A fényképek melletti tárolókban az SZTE Klebelsberg Könyvtár Karikó-gyűjteményének archív dokumentumai és kincsei is helyet kaptak – ismertette a tárlatvezető, aki hozzátette, hogy Karikó Katalin bizonyára „rekorder” az elmúlt két évben átvett tudományos elismerések száma és változatossága alapján. Száznál is több elismerése közül harmincnál is több tudományos díjat mutatnak be Sahin-Tóth István sajtó- és műtárgyfotói. A képek nyújtotta látványhoz Újszászi Ilona szövegei adnak hátteret; a QR-kódok elvezetnek a Szegedi Tudományegyetem Hírportál cikkeiig. Az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság projektje a kitüntetéseket műtárgyként bemutató fotókiállítás, amely tudománytörténeti ritkaság.

– Érdekes a Jermy Gusztáv-díj, amelyet Karikó Katalin kisújszállási gimnazistaként kapott meg, egy évvel korábban, mint Szent-Györgyi Albert. Mindketten elnyerték a Lasker-díjat is: az elismerést a szegedi egyetem Nobel-díjas rektora, Szent-Györgyi Albert és Karikó Katalin, az SZTE professzora egyaránt amerikai állampolgárként vette át – emelte ki beszédében a kiállítás szerkesztője.Az SZTE Klebelsberg Könyvtár Karikó-gyűjteményének Balassagyarmaton bemutatott archív dokumentumai fölvázolják: a Kisújszállásról indult diák, a szegedi egyetem biológia szakos hallgatója, a philadlephiai és a mainzi laboratóriumok mRNS-kutatója miként vált napjainkra a világ egyik legbefolyásosabb természettudósává – fogalmazott a szónok.

Pászkáné Újszászi Ilona továbbá hangsúlyozta, hogy az SZTE projekt kivételes abból a szempontból, hogy ahhoz virtuális kiállítás is tartozik. Ennek célja, hogy a világ minden pontjáról hiteles forrásból tájékozódhassanak az érdeklődők a tudós munkásságáról. Ennek az SZTE Klebelsberg Könyvtár által létrehozott különleges gyűjteménynek – 2021-es megnyitása óta – 38 országból közel 15 ezer látogatója volt. A Karikó Katalin előtt tisztelgő, 4 nyelven – magyarul, angolul, németül és franciául – is elérhető online látogatható virtuális kiállítást, illetve a tudós önéletrajzi könyvét is a vendégek figyelmébe ajánlotta. Utóbbi október 11-én a világpremierrel egy időben magyarul is megjelenik.

A megnyitó ünnepségen Dr. Rottenbacherné Majoros Edina, a Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet belgyógyásza „Balassagyarmat és Szeged az életemben” címmel osztotta meg ünnepi gondolatait. A rendezvényen közreműködött Csábi István, a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója, aki Szent-Györgyi Albert: Psalmus Humanus című versét szavalta el.

Az esemény végén a Szent-Györgyi Albert emlékműnél helyezték el az emlékezés virágait.
A „Karikó Katalin elismerései – a tanulmányi versenyektől a Lasker-díjig” című dokumentum- és fotókiállítás október 27-ig látogatható a Szent-Györgyi Albert Technikum iskolagalériáján.

(zábrádi)

Sümegi Tamás fotói

Legújabb cikkek

Programok