spot_img

Neumann 120: kiállítással emlékeznek a Szondisok a neves polihisztorra

2023. szept. 30.

Neumann János születésének 120. évfordulója alkalmából a világhírű informatikus életét és munkásságát bemutató vándorkiállítás nyílt hétfő délután a Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum Szondi György Technikum és Szakképző Iskolában.

A rendezvényen először Tanka Ágnes, a házigazda intézmény vezetője köszöntötte a megjelenteket. -2023 A készségek európai éve, ezért az Európai Unió célkitűzése, hogy a digitális kompetenciák fejlődjenek a kontinens lakossága körében – közölte az intézményvezető. Beszédében kiemelte, hogy iskolájuk hosszútávú feladatának tekinti, hogy a mai változó világban, a digitalizáció előretörésében olyan készségekkel, kompetenciákkal vértezzék fel az informatika szakos tanulóikat, hogy azok az iskolából kilépve megállják a helyüket a nagyvilágban, megszerzett tudásukat az élet számos területén kamatoztatni tudják.

Ezt követően Balla Mihály, a térség országgyűlési képviselője szólt a jelenlévőkhöz. Arra a szellemi örökségre világított rá, amit Neumann János hagyott ránk. – A tudományágak széles palettáját körülöleli Neumann János munkássága: a közgazdaságtantól kezdve a matematikán keresztül egészen a fizikáig, és kvantummechanikáig maradandót alkotott, továbbá létrehozta a számítástechnika alapjait és neki köszönhetjük az első számítógép elindítását is – fogalmazott a honatya. Hozzátette, hogy az évek során az élet minden területébe beleivódott az informatika és a számítástechnika. Balla Mihály végül hangsúlyozta, hogy a jelenkor szakember képzésének legnagyobb kihívása, hogy a tudomány és a technológia fejlődésével kialakult igényeknek, feltételeknek megfeleljen a jövőben!

Csach Gábor, a város polgármestere ismertette, hogy az első számítógép 1945-ben készült el az Neumann alapelveire építve és tudományos felügyelete mellett. Beszédében visszatekintett a fiatalkori emlékeire, amikor a számítástechnika még igazán kezdő cipőben járt hazánkban. Végül rávilágított, hogy Neumann János 1995-ben az első Magyar Örökség-díjjal lett elismerve, mely kitüntető címet városunk is megkapta 2009-ben a csehkiverés emlékére.

Baranyi Zoltán, a Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum főigazgatója Neumann János életművét, korszakalkotó tudományos eredményeit méltatta beszédében. A megjelent diákokat a folyamatos tanulásra, készségeik gyarapítására ösztönözte.

Végezetül a hét tablóból álló életmű tárlatot Képes Gábor, a Neumann Társaság kurátora ajánlotta az informatikai képzést folytató tanintézet diákjai, tanárai és az érdeklődők figyelmébe.

A kiállítás szeptember 27-ig reggel 8 és délután 3 óra közt látogatható a Szondi György Technikum és Szakképző Iskolában. Az iskolavezetés kérése, hogy az érdeklődők lehetőleg telefonon előre jelentkezzenek be a 35/501-600-as számon.

(zábrádi)

Sümegi fotók

Legújabb cikkek

Programok

Ősz Párizsban

Ügyességi Motorosnap

Jóga kicsiknek