spot_img

Dóra Márk fotós: Gyarmat tényleg jó hely!

2024. jún. 16.

Államalapító Szent István királyunk ünnepén fény derült a „Balassagyarmat jó hely” városi fotópályázat eredményére. Dóra Márk csodálatos bringás felvétele vitte el a kijelölt díjat.

A Mikszáth Kálmán Művelődési Központ „Balassagyarmat jó hely” címmel pályázatot hirdetett fotóművészeti alkotások készítésére, amelynek elsődleges célja a város jelenkorának pozitív ábrázolása volt. A pályázaton balassagyarmati lakhellyel rendelkező magánszemélyek vehettek részt.

A beérkezett felvételeket öttagú, a városhoz kötődő szakmai zsűri értékelte alapvetően azt vizsgálva, hogy az ember és a város kapcsolata hogyan jelenik meg a különböző alkotásokon. Az eredményt nemzeti ünnepünkön hirdették ki.

A zsűri által legjobbnak értékelt fotót egy helyi alkotó, Dóra Márk készítette, amely a két évvel ezelőtt megrendezésre került Tour De Hongrie balassagyarmati szakaszának kerékpárosait ábrázolja.
– Amint megláttam a pályázati kiírást, azonnal eszembe jutott, hogy nekem valahol a számítógépemen rejtőzik egy fénykép, amely megfelelhet a kijelölt kritériumoknak, ezért két év elteltével vettem a fáradságot, előkerestem ezt a felvételt, majd rászántam a szabadidőmet és újra kidolgoztam. Ebben a pillanatban úgy éreztem, hogy ez az alkotás mások tetszését is elnyerheti, de akár a győzelmet is megérdemelheti – mesélte a nyertes felvétel készítője.

Úgy fogalmazott, hogy Balassagyarmat tényleg jó hely és hogy még jobb hely legyen, élet kell hozzá: emberek, mozgás, tevékenységek, fiatalok és sok-sok felejthetetlen élmény, amit a fényképezőgép által megörökíthetünk és átadhatunk a jövő generációjának – emelte ki a fotópályázat győztese, aki nemrégiben indította el saját vállalkozását.

– A fotós karrierem Cseh Lóránttal való megismerkedésem után indult el, aki szintén a fényképezés nagy szerelmese, ő motivált, hogy induljak el a pályán. Aztán idővel kiderült, hogy szeretek fotózni és ma már ez az egyik megélhetési forrásom – árulta el Márk, aki szeretné minél több helyi emberrel megosztani munkáit és a fényképezés örömét.

A város szépségét és értékességét bemutató fotóból nagy méretű vászonkép is készült, amelyet a pályázat eredményének nyilvános kihirdetésekor a közönség előtt mutatott be a zsűri a Megapixel interaktív show keretein belül. A győztes nevét nem mindennapi módon, egy drónról olvashatta le a közönség. A százezer forintos fődíjat Csach Gábor polgármester adta át a nyertesnek.

(zábrádi)

Legújabb cikkek

Programok