spot_img

Sorsára hagyta rosszul lett utasát a sofőr

2024. jún. 16.

A Salgótarjáni Járási Ügyészség vádat emelt egy 52 éves dél-nógrádi férfi ellen, aki egy mikrobusz vezetőjeként nem hívott segítséget az epilepsziás rohamot kapó utasához, aki később elhalálozott.

A vádlott 2019 őszén budapesti építkezésekre szállított munkásokat lakóhelyéről. Október 11-én délután már hazafelé tartottak, amikor az utasai „biofüves” cigarettát szívtak, majd egyikük rosszul lett: az oldalára dőlt, remegett, hányt, rángatózott, majd hörögni kezdett és az eszméletét is elvesztette.

A rosszul lett utas testvére kérte a sofőrt, hogy hívjon orvost epilepsziás rohamot kapott fivéréhez, mivel az utasok mobiltelefonnal nem rendelkeztek, egy másik utas pedig arra kérte, hogy álljon meg és úgy hívjanak segítséget.

A vádlott azonban az utasok kifejezett kérése ellenére sem hívott mentőt, hanem a sértett édesanyjának otthonához szállította a rosszul lett férfit, aki ingatlanhoz érkezéskor már magatehetetlenül feküdt a mikrobusz középső üléssorán. Bevitték őt a házba, de ekkor már nem reagált semmire, aki kihívott mentők pedig már csak a beteg halálát tudták megállapítani.

A vádlott a veszélyhelyzetre utaló rendkívüli körülmények ellenére sem személyesen, sem telefonon nem nyújtott segítséget a kialakult epilepsziás rohama miatt közvetlen életveszélyben lévő férfinak, ezért az ügyészség segítségnyújtás elmulasztásának vétsége miatt emelt vádat ellene, és felfüggesztett szabadságvesztés kiszabására tett indítványt.

Beismerése esetén 1 év, végrehajtásában 2 évi próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre számíthat és a több mint 700.000 Ft bűnügyi költséget is meg kell fizetnie, ha elítélik.

Az ügyben a Pásztói Járásbíróság hoz ítéletet.

Legújabb cikkek

Programok