spot_img

Ismét összejöttek Gyarmat barátai

2024. júl. 16.

Szívből jövő összejövetelen üdvözölték egymást az elszármazott balassagyarmatiak, akiket színvonalas produkciókkal láttak vendégül a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban.

A Madách Imre Városi Könyvtár, a Honismereti Kör és városunk önkormányzata idén 37. alkalommal hívta életre hagyományos, évente megrendezésre kerülő programját, a Balassagyarmat Barátainak Találkozóját a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ kamaratermében.

A több évtizedes múltra visszatekintő rendezvény lehetőséget biztosít, hogy az itt élő, illetve a városból elszármazott személyek évről évre felidézzék személyes emlékeiket, találkozzanak rég nem látott ismerőseikkel, barátaikkal, egykori iskolatársaikkal, emellett bepillantást nyerjenek a város jelenlegi életébe, figyelemmel kísérjék szellemi, művészeti és közéleti produktumait.

Az est vendégeit Csach Gábor polgármester köszöntötte, aki a szokásokhoz hűen összefoglalta az elmúlt évek eseményeit, illetve ismertette a közeljövő feladatait.
– Nehéz éven van túl az önkormányzat, hiszen a háború következtében létrejött gazdasági válság és az infláció komoly terhet jelentett a város számára. Az infláció okozta terhek tompítása érdekében a szociális támogatásainkat jelentősen megemeltük, ráadásul Balassagyarmat azon kevés önkormányzat közé tartozik Magyarországon, ahol 15 százalékos béremelést kapott mindenki – emelte ki a városvezető. Hozzátette, hogy a nehézségek ellenére folyamatos fejlődésen megy keresztül a város, számos program teszi lehetővé a családok támogatását és a nagyberuházások körüli munkálatok is szépen haladnak.

– Az idei esztendőben átadtuk az új sportcsarnokunkat a Nádor úton, a Szent-Györgyi Technikum műfüves focipályával gazdagodott, tovább bővítettük az Ipari parkot, elkészült a vármegye első rekortán atlétika pályája, a Gamesz telephely és a kutyamenhely is, valamint a város legnagyobb zöldterület fejlesztési beruházása, a Zöld Csiga körüli munkálatok is hamarosan a végéhez érnek – ismertette a polgármester.

A rendezvényen fókuszba kerültek a város kulturális értékei. Tyekvicska Árpád történész, a Balassagyarmati Települési Értéktár Bizottság elnöke mutatta be a szervezet tevékenységét és foglalta össze az eddig elért eredményeket.

Ezt követően Horváth Zita televíziós szerkesztő beszélgető partnere Ács Zsuzsanna, a Helytörténeti Gyűjtemény vezetője volt, aki Vojtó István Ipoly-parti igaz mesék című könyvét ajánlotta a közönség figyelmébe.

A továbbiakban a Balassagyarmat Közösségéért Díjjal elismert Ipoly-völgyi Különleges Mentőegyesületet Renner Péter kommunikációs vezető mutatta be.

Végezetül Ulveczki Edinát, a Vitalitás Sportegyesület kajak-kenu szakosztály vezetőjét, edzőjét szólították a színpadra, akit Szalai-Lovász Emőke kérdezett az eddig elért sikereikről, jövőbeli terveikről.

A találkozó kellemes zenei csemegéit a Balassi Band alapítója, Ember Péter és az együttes aranytorkú énekese, Makrai Dorottya, valamint a country dalokat játszó Bourbon Folks zenekar szolgáltatták. Az est műsorvezetői feladatairól Szalai-Lovász Emőke gondoskodott.

A vendégek a nap folyamán megtekinthették a Madách Imre életét és Az ember tragédiáját feldolgozó vándorkiállítást a Madách Imre Városi Könyvtár emeleti galériáján. A rendezvény végén a városhoz kapcsolódó könyvek vásárlására is lehetőség nyílt.

Zábrádi Dorottya

Sümegi Tamás fotói

Legújabb cikkek

Programok