spot_img

Újabb embercsempészeket fogtak a gyarmati rendőrök

2024. júl. 16.

A balassagyarmati rendőrök újabb embercsempészekkel és illegális migránsokkal szemben intézkedtek.

A Balassagyarmati Rendőrkapitányság járőrei 2023. szeptember 24-én 9 óra 30 perckor Őrhalom külterületén észleltek egy olasz hatósági jelzéssel ellátott kisbuszt, amelyből több személy kiugrott és Szlovákia felé szaladt. A mikrobusz ezt követően Balassagyarmat irányába indult, ahol egy másik járőrpáros megpróbálta intézkedés alá vonni, azonban a sofőr nem állt meg. A megkülönböztető jelzést figyelmen kívül hagyva haladt tovább a városban, majd a Mikszáth úton összeütközött egy arra közlekedő személygépkocsival és egy oszlopnak csapódott, amelyet kidöntött.

A baleset során személyi sérülés nem történt, a gépkocsikban anyagi kár keletkezett. A balesetet követően a kisbuszt vezető kiugrott a gépkocsiból és elszaladt, azonban a járőrök és a Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Alosztály munkatársai Balassagyarmat belterületén megtalálták és elfogták. Az elfogott 20 éves román állampolgárságú férfit a rendőrök előállították, embercsempészés bűntett megalapozott gyanúja miatt kihallgatták, őrizetbe vették és előterjesztést tettek letartóztatásának indítványozására az ügyészségen.

Ezt megelőzően – az éjszaka folyamán – bejelentés érkezett a rendőrségre, miszerint Hont belterületén feltételezhetően migránsokat szállító gépkocsi parkol. A helyszínre irányított balassagyarmati körzeti megbízott egység 1 óra 30 perckor a gyanúsnak vélt személygépkocsit a 2-es számú főúton intézkedés alá vonta, amint az a parassapusztai határátkelőhely felé közlekedett. A rendőrök a gépkocsivezetőn kívül a járműben 11 főt találtak, akik török állampolgárnak vallották magukat, azonban személyazonosságukat és jogszerű Magyarországon való tartózkodásukat igazolni nem tudták.

A 45 éves grúz állampolgárságú sofőrt az egyenruhások elfogták, előállították és embercsempészés bűntett megalapozott gyanúja miatt kihallgatták. A rendőrök őt bűnügyi őrizetbe vették és előterjesztést tettek letartóztatásának indítványozására.

A migránsokat – meghallgatásuk után – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Legújabb cikkek

Programok