spot_img

Tartalmas hetet zárt a Könyvtár

2024. jún. 16.

Ingyenes beiratkozási lehetőség, érdekes könyvbemutatók és számos meglepetés fogadta a Madách Imre Városi Könyvtár látogatóit a könyvtáros szakma legjelentősebb, legtöbb érdeklődőt megmozgató programsorozatán, az Országos Könyvtári Napokon.

Hídépítők – a könyv híd, a könyvtár összeköt – e mottó jegyében állította össze az október első hetében zajló Országos Könyvtári Napok programsorozatot az Informatikai és Könyvtári Szövetség. A kezdeményezéshez a balassagyarmati Madách Imre Városi Könyvtár idén is csatlakozott.

Az egyhetes rendezvénysorozat alkalmával a helyi könyvtár sokoldalú tevékenységét, a közösségben betöltött szerepét mutatta be a látogatóknak, illetve négy napon keresztül ingyenes beiratkozási lehetőséget biztosított az új tagok és a lejárt olvasójeggyel rendelkezők számára. Ezen felül számos olvasást népszerűsítő, irodalmi és szórakoztató program várta a kicsiket és a nagyokat.

A városi óvodások a könyvtár Micimackó gyermekrészlegén „Mindent, mi él, szeress nagyon!” című, az állatok világnapjához kapcsolódó diafilmvetítéssel egybekötött papírszínházi előadáson vehettek részt. A nagyobbakat Juhász Kristóf, az Igazmondó, Nagyotmondó, Mesemondó Juhász látta vendégül, aki arról híres, hogy országot járva mindent elmesél a gyerekeknek, amit lát és hall. Mostani produkciója során az egyik legkisebb nógrádi faluról, Horpácsról, annak is a csodálatos forrássáról, és a falu címerében látható aranyalmáról, valamint Szent Joachimról is mesélt. Lehengerlő előadásával minden résztvevőt elvarázsolt.

Az irodalombarátok nagy örömére idén két könyvbemutatóra és ezzel egybekötött író-olvasó találkozóra is sor került.
Bokor Balázs Oscar és a csillagok című könyvének bemutatóján a Hollywoodi magyar filmes sikerek nyomába eredhetett a hallgatóság. A kötet magyar filmekhez kötődő Oscar-díjas rendezőket, színészeket, operatőröket, zeneszerzőket, világosítókat mutatja be, illetve megismerhettük azokat a szakembereket is, akik csillagot kaptak a Hírességek sétányán. A szerző könnyeden, szórakoztatva ír a filmes hírességek életéről. A könyvbemutatón Lovas Ilona beszélgetetett az íróval, aki több országban dolgozott nagykövetként, a Los Angelesben töltött főkonzuli szolgálata alatt került közelebb a filmes élethez.

A programsorozat megkoronázásaként városunk szülötte, a Hírzárlat szerzője, Hatala Csenge mutatta be legújabb, Úton című könyvét. Beszélgetőtársa Rédei Reni volt. A könyvbemutatón szó esett az USA kis-és nagyvárosairól, kedves és bizarr amerikai kalandokról, gyerekkori ábrándokról, nógrádi és budapesti tájakról, a művészvilágban eltöltött évekről, Orbán Józsiról, barátságokról, szerelmekről, csalódásokról, őrült ötletekről, Treat Williamsről, a Red Hot Chili Peppersről is. Az eseményen könyvvásárlásra és dedikálásra is sor került. Akik pedig lemaradtak a könyv bemutatójáról, azok a főtéri közösségi könyvszekrényben és a Madách Imre Városi Könyvtárban találkozhatnak a kiadvánnyal.

Legújabb cikkek

Programok