spot_img

Könyvbemutató az Artériában

2024. jún. 22.

Október 20-án, pénteken 17 órakor Handó Péter „Semmiből egyszer” legújabb prózakötetét mutatják be az irodalomkedvelő közönségnek a balassagyarmati Artéria Galériában.

Handó Péter író, költő, kultúrantropológus, a Palócföld folyóirat egykori főszerkesztője, több verses- és prózakötet szerzője, Nógrád megye irodalmi életének meghatározó alakja, a megye irodalmi hagyatékának kutatója, szerkesztője. Sóshartyánban él családjával.

A kötet hátoldalán:
” Mindig minden az irodalomról szól Zo szemében, kivéve az irodalom. Az az igazságról. Zonak ugyanakkor azt kell látnia, ami Mulder ügynök szájából válik szállóigévé: „Az igazság odaát van.” De akkor mi van ideát, ahol az irodalmat művelik, csinálják, kreálják. Ha művelik, akkor bizonyosan van valami magasabb cél, eszme, hagyomány etcetera, ami nemesebbé kívánja tenni a művet, fölé akar emelkedni a jelennek, és föl akarja emelni a befogadóját, műveltséget közvetít, sugároz, plántál… Ha csinálják, akkor szakmai kritériumoknak megfelelő teljesítmény fontos, annak bizonyítása, hogy a tollforgató mindent tud az elfogadható minőségben történő szövegeléshez, szövegszövéshez, ez esetben a struktúra fontos, nem a tartalom. Ha kreálják, akkor valószínűleg kreatúra jön létre, ami csak addig él és hat, míg külső erők működtetik. Vajon ezek közül melyik alkalmas az igazság közvetítésére? És milyen igazság közvetítésére? Kitől? Kinek? Ki felé?… Zo nem tud ebből az eszmefuttatásából kifelé tartani, benne ragad… “

A szerző beszélgetőtásai Zsibói Gergely író, költő, tanár, a kötet szerkesztője és Fricska Éva az Artéria művészeti vezetője.
A rendezvényen való részvétel ingyenes.

Legújabb cikkek

Programok