spot_img

Csach Gábor: Ideológiák fogsága helyett a békés építkezés szabadságát válasszuk!

2024. ápr. 21.

Az 1956-os forradalom évfordulója alkalmából tartott ünnepi beszédében Csach Gábor, Balassagyarmat polgármestere többek között hangsúlyozta: sose felejtsük el, hogy a dolgunk saját közösségünk békés gyarapítása és boldogítása.

Balassagyarmaton ugyanazért csatlakoztak tömegek az 1956-os fővárosi forradalmi tiltakozáshoz, mint szerte az országban. A Rákosi korszak ugyanis csak terrorral tudta hatalmát megtartani: senki sem lehetett biztonságban, bárkit koholt vádak alapján elvihetett és eltüntethetett az éjjel érkező fekete autó. A terrort fokozta, hogy az új kommunista államnak csöppet sem sikerült a háború óta mindennapos nyomort enyhíteni. E kettő együtt elviselhetetlen szenvedést okozott a népnek – kezdte ünnepi beszédét Csach Gábor polgármester.

Ezután ismertette a gyarmati eseményeket a város első embere.

Október 27-én az országban elsők között alakult meg a 25 fős Balassagyarmat Ideiglenes Forradalmi Nemzeti Tanács Daróczi és Magyar vezetésével, melynek december eleji feloszlatásáig 58 gyarmati tagja volt. Másnap este megalakul a Nemzetőrség is a rend fenntartására Bargár Ödön és Tibay Géza vezetésével, melynek 95 ismert tagja volt. Még októberben megalakulnak a helyi üzemek és intézmények munkástanácsai, melyeknek 140 tagját ismerjük.
A forradalom és a vele járó közigazgatási és rendvédelmi átalakulás Balassagyarmaton e nagyszerű 304 polgárnak köszönhetően egyetlen pofon elcsattanása nélkül, teljes egyetértésben jött létre. Az ellátás néhány napon belül teljesen helyreállt, a közhatalmat és a rendet megkerülhetetlenül december elejéig továbbra is ők gyakorolták.

A forradalom megtorlását is felidézte a városvezető.

Balassagyarmaton koholt vádakkal 39 főt citáltak bíróság elé, mindegyiküket brutálisan megverve. Közülük két főt halálra, további 29 főt börtönbüntetésre ítéltek. 17 főt közbiztonsági őrizetbe vetettek, itt verték bestálisan agyon Ábel Lajos ötgyermekes építésvezetőt is. Feleségének kegyelmi kérvényre való válaszként ellentmondó halotti igazolásokat küldtek: egyikben udvari szívszélhűdést, másikban váratlan börtöncellai tüdőembóliát állapítva meg halálokként. Temetését csak rendőrökkel őrzött lezárt koporsóban engedték. Az özvegyet öt árván maradt gyermekével nemcsak elbocsájtották munkahelyéről, de ki is lakoltatták. Évtizedes nyomorra és megbélyegzésre ítélve a családot.
31 gyarmati polgárt rendőri felügyelet alá vontak. Többszázan disszidálni kényszerültek, állásukat vesztették, ellehetetlenültek vagy titkosszolgálati megfigyelés alá kerültek a rendszerváltásig.

– Sose felejtsünk el különbséget tenni hősök és gyilkosok közt! Utóbbiakat megvetés, előbbieket dicsőség illeti! Sose felejtsünk el különbséget tenni a közösséget biztonságban építeni szeretők, és az alattomos ideológiák mögé bújva a világot, Európát vagy az országot móresre tanítani akarók között! Azt kívánom, hogy minden hangos és szenvedélyes vitáink ellenére – méltón városépítő elődeinkhez – mi, gyarmatiak sose felejtsük el, hogy a dolgunk saját közösségünk békés gyarapítása és boldogítása! Balassagyarmat Jó Hely – mindannyian azon dolgozzunk, hogy még jobb legyen itt élni! – zárta beszédét Csach Gábor.

(szilágyi)
Sümegi fotók

Legújabb cikkek

Programok