spot_img

Itt a CSOK Plusz: 50 millió forintra nő a támogatott hitel összege

2024. jún. 16.

Bejelentette a kormány a 2024-től élő CSOK Plusz feltételeit, 50 millió forintra nő a támogatott hitel összege. Ezt a támogatást azok a gyermeket vállalók vehetik igénybe januártól, akik nem jogosultak a falusi CSOK-ra, nem az erre meghatározott 2630 kistelepülésén fognak otthonteremtésbe.

Kormányinfón jelentette be Csák János miniszter a városokban és nagyobb falvakban 2024-től elérhető CSOK Plusz feltételeit. Ez a támogatás lép ezeken a településeken a 2023. december 31-ig igényelhető CSOK helyébe.

A CSOK Pluszban marad a 3 százalékos kamattámogatott hitel, vissza nem térítendő támogatás azonban a vásárláskor nem igényelhető. A kölcsön futamideje 10 és 25 év közötti lehet. A CSOK Plusz hitel maximális összege a vállalt gyerek alapján:

1 gyerek esetén 15 millió forint,
2 gyerek esetén 30 millió forint,
3 gyerek esetén 50 millió forint.

A CSOK Pluszt maximum 41 éves korig igényelhetik a nők, de lesz két év átmenet, ameddig a 12 hetes terhesség igazolásával is megtehetik még ezt 41 évnél idősebb nők is. Csák János miniszter bejelentése szerint a CSOK Pluszt már csak családok vehetik igénybe, egyedülálló anyák nem. A pontos részletszabályokat a miniszter november közepére ígérte.

A CSOK Plusz gyermekvállalásaiba beleszámít a már megszületett gyermek is, de csak megszületett gyermekre már nem lehet igényelni.

A CSOK Plusz hitelből első otthon vásárlása esetén maximum 80 millió forint értékű lakóingatlan vásárolható, a család bővülése esetén nagyobb ingatlan vásárlásánál maximum 150 millió forintos. A hitelből építési telek nem vásárolható, a tervezéssel viszont lehet spórolni, ha az igénylő a Nemzeti Mintaterv Katalógus alapján választ tervet. Az önerő első otthonnál 10 százalék, családnövekedés esetén nagyobb lakásra és ingatlanbővítésre 20 százalék lehet.

A CSOK Plusz hitelnél egy évig csak a kamatot kell törleszteni, míg az első gyerek megszületésekor egy év törlesztési moratórium kérhető, ebben az esetben a futamidő egy évvel meghosszabbodik.

A második gyerek megszületésénél 10 millió forint írható le a tőketartozásból állami támogatásként. További gyerekek születésekor pedig újabb 10 millió forint.

Legújabb cikkek

Programok