spot_img

Brüsszel újabb elvárása: Fizessünk többet a rezsiért, családok ne kapjanak támogatást!

2024. jún. 16.

A rezsicsökkentés és a családokat támogató intézkedések haladéktalan megszüntetését várja a kormánytól az Európai Bizottság.

A rezsicsökkentés azonnali eltörlését követeli Magyarországtól Brüsszel. Az Európai Bizottság arra szólította fel a kormányt, hogy legkésőbb az év végéig szüntesse meg az elektromos áram és a földgáz kedvezményes lakossági tarifáját, és a vállalkozások se részesüljenek tovább a megugró energiaárak ellensúlyozását célzó támogatásokban.

A brüsszeli testület hivatalos állásfoglalásában jelezte, a rezsicsökkentés, a változó kamatozású kölcsönökre bevezetett kamatstop, az otthonteremtési támogatások, valamint a több szektorban bevezetett extranyereségadó megszüntetését várja a magyar kormánytól. Brüsszel világossá tette, ha Magyarország nem tesz eleget ezeknek az ajánlásoknak, jövő tavasszal akár eljárást is indíthat.

A Magyarországra vonatkozó országspecifikus ajánlásában Brüsszel arra szólítja fel a magyar kormányt, hogy haladéktalanul szüntessen meg minden olyan intézkedést, amely védi a családokat és a vállalkozásokat az elmúlt két évben tapasztalható, az egész Európai Unióban rekordot döntő szélsőséges áremelkedésektől.

Az uniós bizottság elvárja, hogy Magyarország haladéktalanul megszüntesse

a családokat védő rezsicsökkentést,
a vállalkozások rezsitámogatását,
az otthonteremtési támogatásokat,
a változó kamatozású kölcsönökre bevezetett kamatstopot,
az árstopokat,
valamint az államilag támogatott lakossági és vállalkozásoknak elérhető kedvezményes kölcsönöket.

Az unió végrehajtó testülete elutasítja a széles körben hozzáférhető állami támogatásokat, és úgy látja, legfeljebb csak a leginkább rászoruló, alacsony jövedelmű háztartásoknak járhatna költségvetési támogatás a gáz- és villanyszámla kifizetésére, vagy az otthonteremtésre.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal legutóbbi adataiból becsülve legalább két és félszeres áremelkedést jelentene a rezsicsökkentés megszüntetése, ráadásul ha a lakossági energiaárak növekednének, az árfelhajtó hatás más termékeket is érintene, ami ismét inflációt generálna és visszavetné a fogyasztást.

Legújabb cikkek

Programok