spot_img

Több ezerszeresére nőhetnek a fogyasztóvédelmi bírságok

2024. ápr. 21.

A jelenlegi bírságok olyan alacsonyak, hogy nem jelentenek igazi visszatartó erőt.

Új törvénytervezetet dolgozott ki az Igazságügyi Minisztérium, a változás leginkább a fogyasztóvédelmi és piacfelügyeleti eljárásokat érintené. A közzétett dokumentum szerint jelentősen növelnék a fogyasztóvédelmi bírságok összegét, mivel a jelenlegi bírságok olyan alacsonyak, hogy nem jelentenek igazi visszatartó erőt a cégek számára.

A tervezet szerint a bírságok alsó és felső határa is jelentősen emelkedik: a fogyasztóvédelmi tételek esetében az alsó határ 15 ezer forintról 1 millió forintra, míg a felső határ 200 ezer forintról 3 milliárd forintra emelkedik.

A piacfelügyeleti eljárások esetében is jelentős változások jöhetnek, különösen azoknál, amelyeknél a fogyasztók testi épségét vagy egészségét veszélyeztető vagy jelentős vagyoni hátrányt okozó jogsértéseket állapítanak meg.

A tervezetből az is kiderült, hogy a szabályozást az online piacterekre is kiterjesztenék, itt a jogsértéseknél a bírságok összege a vállalkozás árbevételének 5 százalékáig terjedhet majd.

A tervezett változtatások emellett tisztázzák és kibővítik a fogyasztóvédelmi hatóság jogköreit a légitársaságokkal szembeni panaszok kezelésére, többek között a visszautasított beszállás, a törölt vagy hosszú ideig késő járatok esetén.

A tervezet kitér az illegális szerencsejáték-szervezésre is. A jövőben blokkolhatnák a magyar szerencsejáték-felügyeleti hatóság engedélye nélkül működő oldalakat, valamint a fizetési számláknál pénzforgalmi korlátozást alkalmazhatnának.

Legújabb cikkek

Programok