spot_img

Sokszínű programok gazdagították a Szent Imre Napokat

2024. jún. 16.

A balassagyarmati Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Gimnáziumban már hagyomány, hogy minden év novemberében a névadó tiszteletére több napos rendezvénysorozatot hívnak életre. Idén sem volt ez másként. Kiállításmegnyitó, versenyek, vetélkedők, író-olvasó találkozó is színesítette a 31 esztendős oktatási intézmény programjait.

Az idei tanévben november 9-10-én emlékezett meg a Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Gimnázium névadójára, Szent Imrére, aki ma is példaadó és értékadó szentként áll az intézmény fiataljai előtt. A kétnapos rendezvény sokszínű, változatos programokat kínált a diákoknak. A csütörtöki ünnepi szentmiséket követően az Ady úti épület tanulói különféle játékos foglalkozásokon, ügyességi- és kvízversenyeken mérettették meg magukat, majd egy igazán figyelemre méltó előadást hallgathattak meg Szentföldről.

– Gimnazistáink a képzőművészeti pályázat munkáiból, alkotásaiból rendezett kiállításmegnyitón vettek részt, mely ebben az évben egy igazán mély és elgondolkodtató témát ölel fel: „Felajánlottam lelkemet a Teremtőnek egy jótettem által, hogy ellenálltam a gonosznak, hogy időnként vagy végleg lemondtam olyan szenvedélyemről, ami nem igazán építi lelkem, hogy engedelmes voltam, hogy példakép lehettem.” – avatott be a részletekbe Orosz Bernadett tanárnő. Hozzátette, hogy a pályázati felhívásra közel 200 mű érkezett a Váci Egyházmegyéből. A megnyitót követően 7-8. osztályos tanulóink diáktársaik megújuló energiaforrásokról szóló természettudományos előadását hallgathatták meg, majd Baranyi Árpád tanár úr vezetésével látványos fizikai kísérletek bemutatón vettek részt.

Orosz Bernadett kiemelte, hogy a nagyobbakkal Zsuffa Tünde írónő, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus sajtófőnöke osztotta meg mélyreható gondolatait az emberi küzdelmekről, a talpra állásról, emberekről, akik elhagyták hitüket, de mindig visszataláltak a forráshoz, egyszóval az életéről, melynek örök mottója: „Ne félj, csak higgy!”

Előadásában felhívta a gyerekek figyelmét arra, hogy miért ne a rangok után vágyjanak, hogy a kimondott, leírt szónak micsoda ereje van, meg tudjuk pecsételni vele sorsunkat, küldetéssé válhat, hogy a legtöbb fájdalom, a kegyelem, és a félelem soha nem az Istentől jön. Az Isten szabad akaratot adott, szabadságot, hitet, és a hit tudja elvenni a félelmet, hiszen az ima felszabadít. Elmondta, hogy mennyire fontos, hogy az ember tudja, élete vágya álom vagy ábránd, mert, ha álom, akkor fusson utána, amíg keblére nem emeli. Ez a szépírói út nagyon sok magot ültetett el a fiatalokban, bízva abban, hogy „Szózatként” csírázik ki szívükben.

– November 10-én tanulmányi versenyekkel folytatódott a programsorozatunk, ahol közel 300 diák mérte össze tudását hittan, matek, ének, vers-és prózamondó, műveltségi, darts, ügyességi vetélkedőkön, és bizonyították kiválóságukat, tehetségüket, valamint idegen nyelvi és kreatív történelmi pályázatok eredményhirdetésére is sor került. Hálatelt szívvel köszönjük mindenkinek, aki segítségével, közreműködésével, imájával támogatta rendezvényünket! – hangsúlyozta Orosz Bernadett.

(zábrádi)

Sümegi Tamás fotói

Legújabb cikkek

Programok