spot_img

Megújult a Törvényszéki Palota

2024. ápr. 21.

Határidő előtt elkészült a Törvényszéki Palota homlokzata, udvara és az épület falainak vizesedésével kapcsolatos problémák is megoldódtak.

Csach Gábor, a városunk polgármestere ismertette, hogy a munkát nyilvános közbeszerzési eljáráson környékbeli cég, a szécsényi Lak-Ép-Ker 1998 Kft. nyerte el. A néhány éve elvégzett tetőfelújítás és nyílászáró csere után a mostani felújítás a Balassagyarmati Törvényszék homlokzatának javításával, homlokzatfestéssel, a terméskő lábazat felújításával, a szobrok cseréjével és a főpárkányok kőfelületeinek tisztításával és impregnálásával, az udvar rendezésével és vízelvezetésével, továbbá az alagsor vizesedésének megszüntetésével új épületvilágítással és az épület előtti járda felújításával, illetve cseréjével kapcsolatos munkálatok elvégzésére terjedt ki. Az épület előtt álló két villanyoszlopot még idén járdába épített világtásra cserélik.

– Az épület terveit a múlt századforduló neves eklektikus építésze, Hübner Jenő készítette. A francia reneszánsz és a barokk kort idéző historikus Magyar Királyi Törvényszék építését 1911-ben kezdték el Chressel és Gaál brassói építőmesterek 520 ezer koronáért. 1912-ben készült el a ma is álló törvényszéki épület, homlokzatán Praetorral, a törvények őrével, valamint Justitia az igazság megtestesítőjének szobrával – tájékoztatott a városvezető.

A polgármester arra is kitért, hogy az eredeti szobrokat is érintették a felújításban tekintettel arra, hogy az elmúlt több mint száz év során állapotuk leromlott, amely miatt indokolttá vált a cseréjük. A szobrokat pontos másolatként újra készítették és helyezték vissza a párkányra. A munkálatok közel 380 millió forintból valósultak meg.

Legújabb cikkek

Programok