spot_img

Erőt és hitet adó tárlat

2024. jún. 22.

Adventben élünk – a szent várakozás tárgyi emlékei a népi kultúrában címmel nyílt kiállítás a Jánossy Képtárban. A gömöri Ladóczki Vilmos gyűjteménye igazi kuriózum.

– Ez a kiállítás őseinkről szól, bemutatja, hogyan élték meg az adventet és a mindennapjaikat évtizedekkel ezelőtt – köszöntötte a Jánossy Képtárban megjelenteket Zolnyánszki Zsolt házigazda.

– Ezek a tárgyak kultúránk értékes részei, mindnek külön története és többletértéke van – mondta Golyán Krisztina, a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ igazgatója.

– Ezeknek a tárgyaknak lelke van – fogalmazott Ládóczki Vilmos, a gyűjtemény gazdája. – Mindig is lenyűgöztek a szakrális tárgyak és főként azok a történetek, amelyek azok mögött rejtőznek. Három évtizede gyűjtök, ezek a tárgyak is legalább három emberöltőn keresztül öröklődtek és mind szimbolizálnak számunkra valami értéket ebben a rohanó, pusztuló világban. A műanyaggyártás korában nagy jelentőséggel bírnak ezek a szakrális tárgyak. Annak idején, őseink mindennek megadták a módját.

Harangozó Imre néprajzkutató, az Ipolyi Arnold Népfőiskola alapító elnökének megfogalmazása szerint nem engedhetjük, hogy nemzeti értékeinktől megfosszanak bennünket, őseink szelleme ez a tárgyi kultúra, erőt és hitet meríthetünk a hagyatékból.

Ládóczki Vilmos Balassagyarmatnak adományozott egy egy Szent Annát és egy Bosco Szent Jánost ábrázoló szobrot.

A különleges kiállítás január 22-ig látható a Jánossy Képtárban.

Sümegi Tamás fotói

Legújabb cikkek

Programok