spot_img

Kórház-ügy: lesújtó lakossági vélemények

2024. máj. 20.

Lezárult a közvéleménykutatás a Dr. Kenessey Albert Kórház helyzetéről, Csach Gábor polgármester értékeli az eseményeket.

Két héttel ezelőtt azt nyilatkozta Csach Gábor polgármester: megérti az emberek indulatát, de nem facebook-kommentek és szóbeszédek alapján akar tájékozódni a Kórház körül kialakult elkeserítő helyzetről.

A városvezető hangsúlyozta, hogy az intézmény működtetője nem a város, így döntést nem hozhat, ám minden lehetőséget megragad, hogy a problémákat a mindenki számára megnyugtató megoldás felé terelje.

Első lépésként városi és térségi közvéleménykutatást indított, amely egy hét után lezárult. Ennek kapcsán kértük értékelésre Balassagyarmat első emberét.

– A két héttel ezelőtti képviselő-testületi ülésünk után jött a hír, hogy a kórházakat fenntartó OKFŐ főigazgatóját, gazdasági és informatikai vezetőjét felmentették, ez jelentősen borította eredetileg tervezett menetrendünket – tájékoztatott Csach Gábor. – Az új helyzet miatt időpontot kértem és kaptam múlt hét péntekre dr. Szondi Zita megbízott igazgatótól, akivel előremutató megbeszéléseket folytattunk a Dr. Kenessey Albert Kórház helyzetéről, továbbá az Önkormányzatot is érintő lakáscserék, a Rendelőintézet és a Biomassza Ftőmű kérdéseiről is. Igazgató asszonynak megmutattam az akkor már 5 napja zajló, önkormányzatunk által indított közvéleménykutatás sokat eláruló aktuális eredményeit. Az ilyen közösségi oldalas felmérések esetén kifejezetten jónak mondható a részvétel, hiszen hét nap alatt 1930-an töltötték ki a kérdőívet.

Lássuk hát a közvéleménykutatás eredményét!

A válaszadók közel fele, 960 fő gyarmati lakos, 36-65 éves 59,7 százalék, 13 százalék 65 év feletti.

45 százalék járóbeteg, 27,2 százalék járóbeteg vagy fekvőbeteg hozzátartozója.

A fekvőbetegek 28,9 százaléka közepesnek, 25,9 százaléka jónak, 19,2 rossznak, míg 10,2 százaléka elégtelennek minősítette az ellátás színvonalát, ez átlag 3,2-es osztályzat az 5-ös skálán.

Járóbetegek vagy hozzátartozójaik közül 31,1 százalék közepes, 25,9 jó, 19 rossz, míg 9,9 elégtelen minősítést adott, az átlag 3,5.

Borzalmas a summázat: az 1930 válaszadó 80,8 százaléka szerint romlott a helyzet az elmúlt 1-2 évben, a balassagyarmatiak még ettől is kedvezőtlenebb színben látják a helyzetet, 88 százalék állítja, hogy rosszabb a helyzet.

A kórházi dolgozók véleménye is lesújtó: 33 százalék közepesnek minősíti a munkahelyi körülményeket és hangulatot, 23,3 rossznak, míg 23,9 százalék elégtelennek, az átlag 2,6.

A válaszadók 41 százaléka a vezetőséget és a szakma több évtizedes megbecsületlenségét tartják a legnagyobb problémának.

A szülészet-nőgyógyászat folyamatos működtetése 79,1 százalék szerint elengedhetetlenül fontos lenne.

A legnagyobb gondnak az orvoshiányt és a várólisták hosszúságát jelölték meg (44 %).

Az orvos- és nővérhiány enyhítésén leginkább (21,5 százalék szerint) a kórházvezetés aktivitása tudna változtatni.

A válaszadók több mint fele két okot jelölt meg az ellátások javítása érdekében: 28,4 százalék szerint az elmúlt 1-2 évben szűkült ellátások, 21,7 százalék szerint a 2007-ben megszűntetett ellátások újraindítására lenne szükség.

– Egyértelmű és határozott visszajelzést kaptunk a polgároktól, bízom benne, hogy rövid időn belül sikerül a problémák megoldása felé elindulnunk a mindannyiunk számára nagyon fontos Kórház tekintetében – zárta mondandóját Csach Gábor polgármester.

(szilágyi)

Legújabb cikkek

Programok