spot_img

Vályi Gergő: Sok tanulás a versenyzés mellett

2024. jún. 22.

Vályi Gergő 19 éves versenymászó, kiemelt válogatott, olimpiai kerettag, a Zerge Sziklamászó Sport egyesület tagja, a Budapesti Testnevelési Egyetem első éves hallgatója. Az idei évben magyar bajnok boulder és nehézségi mászásban is, nyílt férfi kategóriában (többszörös magyar bajnok, korosztályos és nyílt férfi kategóriában is).

A magyar bajnoki cím magyar kupa sorozatokon való részvétellel nyerhető el, több ilyen kupaforduló van országszerte és azok összesített eredménye az első hely – kezdi az ismertetést Gergő. – Az utolsó magyar kupa fordulót Szombathelyen rendezték, itt hirdették ki a magyar bajnoki címet is. Ezt a versenyt nagyon szeretem, mert tetszik a fal, jók az utak és találkozhatok a barátaimmal. Nem beszélve arról, hogy ez egy nehézségi verseny, ami kicsit közelebb áll a szívemhez, mint a boulder.

A 2023-as éve kicsit más volt, mint azt megelőző esztendők, mivel sokkal több időt kellett tanulással töltenie a tehetséges sportolónak.

Intenzíven tanultam az angolt, amiből sikeres középfokú nyelvvizsgát tettem, illetve érettségiztem is idén. Nagyon jól sikerült az érettségim, így a magas pontszám miatt ösztöndíjasként nyertem felvételt a Budapesti Testnevelési Egyetemre. Ennek nagyon örültem, mert úgy tervezem, hogy a sport nem csak a hobbim lesz, hanem a foglalkozásom is. Ezt szeretem csinálni, ezért szeretném jól megtanulni a tudományos hátterét is, hogy minél jobban át tudjam majd adni az utánam jövő generációnak. A remek tanulmányi eredményeim nem csak a saját érdemem, nagyon nagy köszönettel tartozom a középiskolámnak, a Balassi Bálint Gimnáziumnak, Mogyorósi Attila igazgató úrnak, és minden tanáromnak, hiszen nem csak elfogadták, hogy versenysportolok, de minden lehetséges módon támogattak is.

Gergő jelenleg a tanulás mellett napi szinten folytatja az edzéseit.

– A mászás mellett más jellegű edzéseim is vannak, az egyetem gyakorlati képzése is megköveteli a más jellegű mozgásformát, úszást, futást, atlétikát és sok minden mást, ami nekem nagyon jól jön a mászáshoz is. Könnyebbség, hogy nem kell már olyan sokat utaznom a mászótermekig, hiszen Budapesten lakok, a korábban utazással töltött időt is edzésre tudom fordítani. Ugyanakkor nagyon hiányzik az otthonom, a szüleim, ezért amikor csak tehetem, hazajövök. Sokat edzek külföldön is, Pozsonyban, Bécsben, Brnoban, Insbrukban, hogy csak a legkedvesebb mászótermeimet említsem, de nagyon szeretek hazai és külföldi sziklán is mászni. Magyarországon a Kis Gerecse sziklamászó hely a kedvencem, külföldön szeretem Szlovéniát, Olaszországot, Ausztriát. A vizsgák végeztével készülök egy egy hónapos sziklamászó trippre, Spanyolországba. Az igazi pihenést és szabadság érzést a sziklamászás jelenti számomra, ahová gyakorta elkísérnek a szüleim és a barátnőm, aki szintén mászó. Így a legteljesebb az élmény, hogy a szeretteim is velem vannak.

Mivel idén a tanulás volt a prioritás, ezért csak néhány külföldi versenyen vett részt.

Ausztriában, Franciaországban, Csehországban jártam, de néhány magyar kupa fordulóra sikerült eljutnom. Nem vagyok eredmény centrikus, mivel számomra a mászás élménye a legfontosabb, ezért a versenyen elért eredmény csak egy plusz, amit az élmény mellé kapok, ezért nem élem meg nehezen, ha egy versenyen nem állok esetleg dobogón.
A legkedvesebb versenyemre, az aggteleki nemzetközi mászóversenyre sikerült eljutni, sikerült ismét megnyerni. Ez egy négy napos mászó fesztivál, ami egy nagy buli, ezért nagyon kedves a számomra. Idén rendezték 50 alkalommal, ezért nagyon örültem, hogy diadalt arattam. Azért szeretem legjobban ezt a versenyt, mert nagyon sok kedves barátom és mászótársam társaságában mászhatok, nem beszélve arról, hogy a szüleim is végig velem voltak, és barátnőm Gyimesi Panni biztosított. Ilyenkor sátrazunk, együtt vagyunk és jól érezzük magunkat.

Gergőt az idei évben nagy megtiszteltetés érte, mivel a Sport Államtitkárság kiemelt, több millió forintos anyagi támogatással segíti elő a felkészülését.

A jövő évet tekintve folytatom az edzéseimet egy magyar és egy külföldi edző segítségével, persze a tanulmányok mellett. Szeretném megtartani az egyetemi az ösztöndíjamat is, ehhez nagyon jól kell tanulnom. Szeretnék 2024-ben is részt venni a nemzetközi és a hazai versenyeken, és persze a lehető legtöbbet mászni saját örömömre sziklán – zárta mondandóját Vályi Gergő bajnok.
(szilágyi)

Előző cikk
Következő cikk

Legújabb cikkek

Programok