spot_img

Sikeres volt az Ipoly nagytakarítása

2024. júl. 16.

Óriási összefogás eredményeként három napon keresztül, 175 kilométeres szakaszon tisztulhatott meg a határfolyó egyesületek, civilek és több száz önkéntes részvételével. A környezetvédelmi akcióhoz közel 50 felvidéki és hazai önkormányzat is csatlakozott.

Magyar oldalon Frankó Viktória, önkormányzati képviselő irányításával zajlott a munka.
Ipoly névnaphoz igazítva szervezték meg a Nagy Ipoly-takarítás elnevezésű folyótisztító eseményt az összetartozás jegyében.

A kezdeményezést Hidvégi Vince, a Duna-Ipoly Sportegyesület ügyvezető alelnöke álmodta meg és harmadik éve a Pro Civitate Dei Egyesülettel karöltve szervezik meg. Az eseményhez egyre többen csatlakoznak, az önkéntesek száma is évről évre növekszik. Az akciót a határ magyar oldaláról Nógrád és Pest vármegye önkormányzatai, Szlovákiából Besztercebánya és Nyitra megye önkormányzatai támogatták. Idén összesen 33 felvidéki és 13 hazai település csatlakozott a programhoz.

A folyót és annak partját mintegy 175 kilométer hosszan tisztították meg a hulladéktól. A munkát a folyón mintegy 90 kenuból, míg a parton gyalogosan, 300 önkéntes segítségével valósították meg.

Frankó Viktória, a KDNP Balassagyarmati Alapszervezetének elnöke, önkormányzati képviselő és a kezdeményezés térségi koordinátora elmondta, hogy a programhoz csatlakozó önkormányzatok – Drégelypalánk, Hont, Dejtár, Őrhalom, Ipolyszög – megtisztították a saját térségükhöz tartozó területeket, az önkéntesek pedig a továbbiakat.

A munkák csütörtökön Nógrádszakálnál kezdődtek, a felvidékiek Bussa irányába, míg a helyi csapatok Ludányhalászi felé vették az irányt, akik pénteken szintén ezeket a szakaszokat vették célba. Mint mondta a Drégelypalánktól Nógrádszakálig húzódó szakaszon a Nógrádmarcali Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület tagjai mindhárom nap nagy segítségükre voltak. Azon túl, hogy segítették a vízi és szárazföldi munkálatokat, gondoskodtak a résztvevők testi épségéről, valamint elakadás estén biztosították a folyón a továbbhaladást.

– Érdekesség, hogy Ludányhalászi térségben a vízi szemétszedők előtt egy tehéncsorda is átvonult, de szerencsére ez nem okozott semmiféle felforgást – osztotta meg a szervező, aki rávilágított, hogy tavaly az aszályos időszak okozott fennakadásokat, idén azonban a magas vízszint miatt vált veszélyessé a vízen történő hulladékgyűjtés, ugyanis a résztvevőknek sokkal több örvénnyel, nagyobb sodrással kellett szembenézniük.

Frankó Viktória kiemelte, hogy szombaton a balassagyarmati partszakaszon Dejtár és Őrhalom között 50 önkéntes vállalkozott a parton történő szemétszedésre. A segítők között volt Balla Mihály országgyűlési képviselő, Csach Gábor polgármester és Bablena Ferenc, a KDNP Nógrád vármegyei elnöke, de a nemes ügy mellé állt a gyerekekből, szülőkből, családokból álló Úszni jó csapata, illetve a Balassagyarmati Napsugár Nyugdíjasklub is.

Sajnálatos módon az emberi hanyagság miatt rengeteg használati tárgy, háztartási hulladék, konyhai eszköz került a folyómederbe.

– A sláger idén is a hűtő volt, amiből Ludányhalászi térségben 4-5 darabot is sikerült kihalászniuk a mindenre elszánt önkénteseknek, de kikerült a vízből használható gyerekdömper, Batman-es papucs, lavór, flakon, traktorgumi és rengeteg PET-palack is – osztotta meg a részleteket az önkormányzati képviselő, aki érdekességként elárulta, hogy az önkéntesek találtak egy palackpostát is, amit a Balassagyarmati Nyitnikék Óvoda apróságai a Föld napján dobtak a vízbe. A benne található üzenet pedig a Nagy Ipoly-takarítás fő mondanivalóját fogalmazza meg, ami nem más, mint a környezetvédelem fontossága, értékeink megőrzése. Ennek jegyében Ipolyhidvégen Hidvégi Vince főszervező és csapata is elhelyezte saját üzenetét.

– Az akció elsődleges célja, hogy tisztítsuk meg az Ipolyt és annak partját a hulladéktól, hiszen az élet a víz és azáltal, hogy beleszemetelünk, saját egészségünket is szennyezzük. A környezetvédelmi program hosszútávú mondanivalója, hogy ne szemeteljünk, mert nem mindegy, hogy milyen állapotban adjuk át ezt a folyót a következő generációk számára! – hangsúlyozta Frankó Viktória.

A múlt évi Nagy Ipoly-takarítás során a teljes szakaszon 127 köbméter hulladék gyűlt össze.
Az akció záró ünnepségének Ipolyság városa adott otthont. Az idén összegyűjtött szemét elszállításáról a Balassagyarmati Városüzemeltetési Nonprofit Kft. és a szlovákiai Marius Pedersen Hulladékgazdálkodó Vállalat gondoskodik az elkövetkező napokban.

(zábrádi)

Sümegi Tamás fotói

Legújabb cikkek

Programok