spot_img

Gyarmatiakat díjaztak a Vármegyenapon

2024. júl. 15.

A tizenhetedik Nógrádi Vármegyenapot szűkebb régiónk egyik legsokszínűbb településén, Kazáron tartották meg, ahol a vármegyei közgyűlés által alapított kitüntető címeket, díjakat adták át az arra érdemeseknek, köztük számos balassagyarmatinak. Az ünnepnapon városunk több Nógrádikum díjjal is gazdagodott.

Nógrád Vármegye 17. Ünnepnapján Kazáron több Balassagyarmaton élő, vagy innen származó polgár kapott elismerést.

Nógrád Vármegye Díszpolgára címet adományoztak Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök részére. Nógrád Vármegyéért díjat kapott Reznicsek Ferenc Pálné, a Balassagyarmati Dalegylet tagja. Dr. Póczi Magdolna Éva, a Dr. Kenessey Albert Kórház és Rendelőintézet Pulmonológia Krónikus és Légzésrehabilitációs Osztály osztályvezető főorvosa Perliczi János Díjban részesült. A Nógrád Vármegyei Nemzetiségekért Díjat Virág István ’Turpi’ kapta. A Nógrád Vármegye Sajtó Díját az Ipolyinfo.com térségi hírportál érdemelte ki.

Az elismeréseket Skuczi Nándor, a Nógrád Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke nyújtotta át az érintetteknek.

Továbbá városunk nyolc nevezetessége kapott Nógrádikum elismerést a vármegyenapon, köztük a balassagyarmati Katonai hősi temető, a kisvárosi életforma és polgárosodás emlékét őrző 18-19. századi balassagyarmati főutcai épületsor, az egykori vármegyei közigazgatást reprezentáló balassagyarmati középületek, a Balassa család kiemelkedő tagjainak szellemi és épített öröksége. Közös szellemi örökségünk – Nagy Iván, Ligeti Lajos és Manga János tudományos munkássága. Közös szellemi örökségünk – Rózsavölgyi Márk és Kondor Ernő zenei munkássága. A Palóc indentitás kifejezője: a Szent Anna Napi Palóc Búcsú. „Nógrádikum” különdíjas lett a népművészeti hagyomány megőrzője és továbbvivője, Egri István fafaragó.

A gyarmati nevezetességekről kiállított okiratot Huszár Péter alpolgármester vette át az eseményen.

Legújabb cikkek

Programok