spot_img

Telek 80: Élethű alkotásokból nyílt életmű kiállítás

2024. ápr. 13.

A teltházas Jánossy Képtárban rokonok és jó barátok társaságában ünnepelte 80. születésnapját idősebb Telek Zoltán, a város közismert festőművésze. Az ünnepnap alkalmából a művész életútját összefoglaló képzőművészeti tárlat nyitotta meg kapuját a nagyközönség előtt.

Idősebb Telek Zoltán festőművész születésének nyolcvanadik évfordulója tiszteletére nyílt életmű kiállítás szombat este a Jánossy Képtárban. A tárlat megnyitóján nagy létszámú közönség, köztük családtagok, barátok, zenészek és a város ismert személyiségei gyűltek össze a képtár kiállítóterében, hogy köszöntsék az alkotót születésnapján, illetve ’megízleljék’ a falakra kihelyezett vidámságot árasztó, életszeretetet tükröző alkotásokat.

A napjainkban is aktívan alkotó festőművész kiállítás megnyitóján először Zolnyánszki Zsolt Benedek, galériavezető köszöntötte a megjelenteket.

„Idősebb Telek Zoltán festőművész a szlovákiai Losoncon született 1943-ban. Iskoláit Ipolytarnócon, Balassagyarmaton és Budapesten végezte. Kora gyermekkorától igazán izgalmasnak tartotta a rajzolást és festést, emellett zenélni is tanult. Kedvelt témái a tájképek és portrék, ez utóbbiból sok magántulajdonban és közintézményekben van elhelyezve. Képein a tiszta színek dominálnak, élettel teli festményei jó megfigyelőképességről tanúskodnak. Kedveli a klasszikus mestereket, de szívesen alkalmaz modern technikákat is. Olykor egyszerre több képen is dolgozik, kreatív és néha meghökkentő – nem a megszokott elvárásoknak megfelelő – képkivágásokat alkalmaz.”

A 88 festményből álló tárlatot a születésnapos alkotó fia, a szintén művész-zenész ifjabb Telek Zoltán ajánlotta a nagyérdemű figyelmébe.

– Apám az a fajta alkotó, aki a napja nagy részét a műhelyében tölti. Jelen kiállítás folyamatos alkotásának kiteljesedése, azt az örömöt és energiát kívánja átadni festményein keresztül a szemlélődőknek, amit saját maga fektetett a munkába.

Kiemelte, hogy a kiállítás különleges darabja a nyírfákat ábrázoló első olajfestménye, amit 14 évesen készített az édesanyjától kapott törölközőre, de a tárlat anyagában portrék, csendéletek, tájképek is helyet kaptak, valamint a napokban befejezett Csemniczky Zoltán szobrászművészt ábrázoló portré is kiállításra került.

Az eseményen Kovács Ferenc ’Kofe tanár úr’, a művész barátja személyes élményeit osztotta meg a hallgatósággal, majd Csábi István, a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója is köszöntötte a születésnapos alkotót.

A megnyitó rendezvény közös pezsgőzéssel zárult. A vendégek az Osztroluczki borház nedűit és a Jagyutt Cukrászat finomságait is megkóstolhatták. A program zenei aláfestését a Latte Maffiato szolgáltatta.

A születésnapi, élettel teli festményeket ábrázoló kiállítás november 19-ig tekinthető meg a városközponti képtárban.

(zábrádi)

Sümegi Tamás képei

Legújabb cikkek

Programok