spot_img

Együttműködési megállapodás köttetett

2024. júl. 16.

Városunk önkormányzata évek óta jó kapcsolatot ápol vármegyénk legrégebbi szakoktatási intézményével, ennek elmélyítése és erősítése érdekében hétfő délelőtt együttműködési megállapodást kötött a Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrummal, mely keretében Szondis diákok segítenek az önkormányzati lakások felújításában.

A Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum Szondi György Technikum és Szakképző Iskola épületében sajtónyilvános eseményen együttműködési megállapodást írt alá Balassagyarmat Önkormányzata és a Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum.

A megállapodás értelmében a Szondis diákok a szakmai gyakorlatuk keretében részt vehetnek egyebek között a város önkormányzata által fenntartott lakások felújítási tevékenységeiben. Gembiczki Ferenc, a Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum kancellárja, Baranyi Zoltán, a NVSzC főigazgatója, Tanka Ágnes, a NVSzC Szondi György Technikum és Szakképző Iskola igazgatója, Csach Gábor polgármester, valamint Huszár Péter alpolgármester kézjegyükkel szignálták a két szervezet közötti együttműködést.

Az eseményen Tarnóczi László, a Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum sajtóreferense és a rendezvény moderátora elmondta, hogy a vármegye legrégebbi szakképző intézménye mindig igyekezett a diákoknak sokszínű képzési palettát nyújtani, olyan szakmákat kínálni, amely számukra biztos jövőt jelent, illetve olyan szakembereket képezni, akikre a városnak is nagy szüksége van.

Tanka Ágnes, a NVSzC Szondi György Technikum és Szakképző Iskola igazgatója kiemelte, hogy intézményük régóta szoros kapcsolatot ápol a városi önkormányzattal és elérkezettnek látja az időt, hogy a közös együttműködésüket hivatalos formában is megpecsételjék.

– Szakirányú oktatás keretein belül részt veszünk a szakmunkás tanulóinkkal a városi önkormányzati lakások felújításában, karbantartásában. A munkálatok elsősorban az építőipari szakmákat tanuló kőműveseket, festőket, ácsokat, illetve az elektronika és elektrotechnika ágazatban résztvevő villanyszerelőket érinti, de hozzájárulnak a munkálatokhoz az épületgépészet ágazaton belül a központifűtés- és gázhálózatrendszer-szerelőink is – ismertette a részleteket az intézményvezető, aki azt is hangsúlyozta beszédében, hogy a megállapodásnak köszönhetően tanulóik külsős helyszínen, az önkormányzatot segítve teljesíthetik szakmai gyakorlataikat is, amely nagyszerű lehetőség tanulóiknak, hiszen ezáltal valós munkakörnyezetben sajátíthatják el a szakma alapjait. A munkálatok már javában zajlanak Simon Tamás gyakorlati oktatásért felelős igazgató-helyettes irányításával.

Gembiczki Ferenc, a Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum kancellárja a kölcsönös előnyökkel járó együttműködésről beszélt. Mint fogalmazott a szakképzési centrum 2015-ös megalakulása óta a legjobb kapcsolatra és a folyamatos segítségnyújtásra törekszik a városvezetéssel. A kancellár örömét fejezte ki, hogy lehetőséget kaptak arra, hogy tanulóik valós környezetben végezhetik el szakmai gyakorlataikat.

A Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum három iskolájával is hozzájárul, hogy Balassagyarmat iskolaváros hírnevét erősítse. Csach Gábor városunk polgármestere rávilágított, hogy az önkormányzat kapcsolata mindig is jó volt a NVSzC intézményeivel, hiszen ezek hosszú évtizedeken keresztül önkormányzati fenntartásban működtek. Az új szerződés megkötésével az iskola tanulói előre tervezhető környezetben láthatják el feladataikat, amiket Huszár Péterrel, a városüzemeltetésért felelős alpolgármesterrel egyeztetve valósíthatnak meg. A városvezető hozzátette, hogy az önkormányzatnak több hasonló partnermegállapodása, együttműködése van, többek között a városi börtönnel és a különböző egyesületekkel is.

A diákok már birtokukba vették az önkormányzati lakásokat, több helyszínen, az Óváros téren és a közeljövőben a Dózsa György utcában található önkormányzati ingatlanok is az ő munkájuknak köszönhetően szépülhetnek meg.

(zábrádi)

Sümegi Tamás fotói

Legújabb cikkek

Programok