spot_img

Az Európai Unió lakosságának ötöde fűtési nehézségekkel küszködik

2024. máj. 24.

Európa-szerte jelentősen megnőtt az energiaszegény háztartások aránya: az unió lakosságának 22 százaléka fűtési nehézségekkel küzd. A rezsicsökkentési programnak köszönhetően a probléma legkevésbé a magyar családokat érinti.

Az Európai Unió gazdasága a vártnál jobban teljesít, ezért a tagállamoknak 2023 végéig meg kell szüntetniük az energiatámogatási programjaikat – ezt Paolo Gentiloni brüsszeli biztos jelentette ki az európai szemeszter tavaszi csomagjának bemutatásakor. A Századvég kutatása azonban rámutat, hogy a várakozásokon felüli teljesítmény túlzás, a felhívás végrehajtásának pedig súlyos társadalmi következményei lennének.

A piaci energiaárak részleges korrekciója ellenére a magas lakossági tarifák továbbra is számos tagállamban tömegek számára okoznak egzisztenciális nehézségeket. Az uniós polgárok 22 százaléka nem tudja kellő mértékben felfűteni otthonát, így az aktív gazdaságpolitikai beavatkozás 2023 után is indokolt – olvasható a Századvég elemzésében.

Az arány a tagállamok kétharmadában eléri a húsz százalékot, és egyedül a hatóságilag rögzített tarifákat alkalmazó Magyarország esetében alacsonyabb tíz százaléknál.

A legkiszolgáltatottabb helyzetben a görögök vannak, ahol a válaszadók több mint fele számolt be fűtési nehézségekről.

Az eredmények a közüzemi díjelmaradások esetében is hasonlóan aggasztó képet festenek, az elmúlt egy évben az uniós polgárok 15 százalékával egy, nyolc százalékával több alkalommal fordult elő, hogy pénzhiány miatt nem tudta határidőre befizetni számláit.

A problémában érintettek összesített aránya – Csehország (15 százalék) és Szlovákia (16 százalék) után – Magyarországon és Németországban (17-17 százalék) a legalacsonyabb.

Legújabb cikkek

Programok