spot_img

Bukovszky Anna: Nagy álmom vált valóra, hogy a válogatottal lehetek

2024. máj. 20.

2018: serdülő Európa-bajnok, 2019: ifjúsági Európa-bajnok, 2021: junior Európa-bajnok, 2022: junior világbajnoki 2. helyezett. A Vác 21 éves balassagyarmati kézilabda kapusával beszélgettünk abból az alkalomból, hogy meghívást kapott a világbajnokságra készülő felnőtt válogatottba.

Gondolom, az első válogatott EB-győzelmed volt a legemlékezetesebb – hogyan emlékszel a tornákra?

Minden világversenyre pozitívan emlékszem vissza. Hatalmas élmény volt címeres mezben játszani, nagyon örülök, hogy ezeknek a sikereknek a részese lehettem. Az EB győzelmek közül nem tudok választani, mindegyik különleges volt számomra. A világbajnokságon elveszítettük a döntőt a norvégok ellen, ami akkor nagy csalódás volt, azóta viszont arra az ezüstre is nagyon büszke vagyok.

A Vác NB I-es vagy kapusa.

A 2017/18as szezon felénél kerültem fel Vácon a felnőtt csapatba. Az ezt követő szezon óta teljes értékű tagja voltam a felnőtt keretnek. Emellett játszottam az ifjúsági bajnokságba, illetve az akkor fiókcsapatunkba a Gödbe felnőtt Nb I/B-be. Úgy gondolom, ezek a mérkőzések mind kellettek ahhoz, hogy fejlődni tudjak.

Az elmúlt bajnokságban 6. lett a Vác? Elégedett vagy azzal a teljesítményeddel?

Úgy érzem, a szezon első felében jó teljesítményt nyújtottam, azonban februárban egy kézsérülés miatt 6 hét kihagyásra kényszerültem. Ezután kellett idő, hogy visszanyerjem az előtte lévő formám.

A mostani pontvadászatban hogyan megy a védés?

Az idei szezonban becsúszott egy-két nem várt vereség a csapatnak. Idáig én sem hoztam a legjobb formám, de ezen minden nap igyekszem javítani.

Amikor megtudtad, hogy Szikora Melinda, a válogatott egyik vezető kapusa megsérült, nem lehet ott a VB-n, gondoltál arra, hogy a szövetségi kapitány téged hív be?

Igen megfordult a fejemben. Legalábbis reméltem, hiszen a 35 fős bő keretnek vagyok a tagja.

Mikor derül ki, utazol-e a VB-re?

November 20-án kezdődik a VB-felkészülés, a szövetségi kapitány előtte fogja kihirdetni a keretét. A mostani edzőtáborban is igyekszem a legjobb tudásom szerint teljesíteni, aztán meglátjuk, hogy alakul. Már az is hatalmas dolog számomra, hogy most itt lehetek a csapattal.

Gondolom, különleges öröm és izgalom volt a meghívás.

Nagyon nagy örömmel és izgalommal fogadtam természetesen. Hisz ez volt az egyik álmom, ezért dolgozom minden nap.

A szövetségi kapitányt, Golovin Vlagyimirt régóta ismered?

Nem volt edzőm az utánpótlás válogatottban, pont elkerültük egymást. Vele kapcsolatban is minden pozitív, bár annyira még nem ismerjük egymást.

Hogyan telik most egy napod?

Jelenleg Vecsésen vagyok a válogatott edzőtáborába, napi két edzéssel készülünk.

Kiket ismersz a válogatott keretből? Esetleg barátnő valaki?

Kuczora Csengét említeném, vele Vácon is egy csapatba játszom évek óta, nagyon jó kapcsolatunk van. De bárkit mondhatnék a csapatból, mindenki kedvesen fogadott és segítőkész volt.

Biztos vagyok benne, mindent megteszel azért, hogy mehess a VB-re.

Természetesen minden erőmmel azon vagyok, hogy ott lehessek. Persze, tisztában vagyok vele, hogy még nagyon sokat kell fejlődnöm, de itt a válogatottnál ez már az edzéseken is adott, nagyon sokat tudok tanulni. Nagy álmom vált valóra, hogy itt lehetek, igyekszem meghálálni a belém vetett bizalmat.

Milyennek látod a magyar válogatott esélyeit?

Célunk az olimpiai kvalifikációs helyek egyikének megszerzése. Úgy gondolom, nem kaptunk rossz sorsolást, elérhető a célunk. Azonban nem szabad előre gondolkoznunk, mindig meccsről meccsre kell haladni. Bízom benne, hogy jól fogunk teljesíteni.

Szilágyi Norbert
A magyar válogatott Helsingborgban Paraguayjal, Kamerunnal és Montenegróval találkozik a csoportkörben. Az első három helyezett jut a középdöntőbe, ahol a Svédország, Horvátország, Kína, Szenegál kvartett három továbbjutójával találkozhatnak a magyarok Göteborgban. Onnan az első két csapat kerül a negyeddöntőbe. A vb-aranyérmes kijut a jövő nyári párizsi olimpiára (francia siker esetén döntőbeli ellenfele kvalifikál) a következő hat válogatott pedig – amelynek nincs selejtezős helye vagy kvótája – részt vehet az áprilisi selejtezőtornák egyikén.

Előző cikk
Következő cikk

Legújabb cikkek

Programok